Podsjećanja

Podsjećanja (II 2021.): Privremena zabrana suda koja traje skoro godinu dana?

U redovnoj nedjeljnoj rubrici Podsjećanja portala Antikorupcija, tekst iz februara 2021. o uticaju politike na sudstvo i policiju u Mostaru: “Podsjećamo da smo, nakon zaprimljenog Rješenja o privremenoj mjeri u zakonskom roku od tri dana osporili razloge za određivanje te mjere. Sud je bio dužan u naredna tri dana zakazati ročište, međutim do danas to nije ispunjeno. Ovakvim nezakonitim djelovanjem, nadležni su pokušali spriječiti naš aktivizam i borbu za zdravlje svih nas!”, navode iz udruženja “Jer nas se tiče”.

Gradska uprava Mostara i aparat koji bespogovorno izvršava naredbe vlasti, između ostalog upitnog legitimitata, umjesto priznanja vlastitih grešaka i odgovornosti, nastavlja sa obračunom protiv građana koji zahtjevaju zatvaranje deponije koja funkcioniše bez obaveznih dozvola i koja ugrožava zdravlje okolnog stanovništva.

Nakon što je skoro punih 10 mjeseci od njenog podnošenja, udruženju građana “Jer nas se tiče” uručena tužba gradskih vlasti i javnih preduzeća pod njenom kontrolom, na skoro 700.000 KM i jučerašnjeg (02.02.) protestnog okupljanja Udruženja i simbolične dvosatne blokade deponije “Uborak”, saopštenjem za javnost se oglasilo Pravobranilaštvo Grada Mostara.

“Dana 13.03.2020. godine Općinski sud u Mostaru donio je privremenu mjeru kojom se protivniku osiguranja zabranjuje da poduzima bilo kakve aktivnosti za sprečavanje pristupa, obavljanja redovnih poslova, odvoza i deponiranja komunalnog otpada na Deponiju. Istim rješenjem je zabranjeno protivniku osiguranja Udruženju ‘Jer nas se tiče’ da poduzimaju bilo kakve aktivnosti koje se ogledaju u sprečavanju pristupa i obavljanja redovnih aktivnosti odlagališta ‘Deponija'”, naveli su iz Pravobranilaštva, dodajući:

“Navedenim rješenjem određeno je da će u slučaju kršenja izrečene mjere rješenje biti dostavljeno nadležnim organima MUP-a radi provođenja privremene mjere osiguranja.” Ročište propisano čl. 278. st. 2. još nije održano.”, stoji u dopisu Pravobranilaštva Grada Mostara.

Na ovu ponovnu prijetnju policijskom intervencijom, udruženje “Jer nas se tiče”, reagovalo je objavom na svojoj Facebook stranici u kojoj kažu:

“Nakon pročitanih izjava upućenih iz Pravobraniteljstva Grada Mostara, podsjećamo nadležne, ali i sve građanke i građane Mostara da smo, nakon zaprimljenog Rješenja o privremenoj mjeri u zakonskom roku od tri dana osporili razloge za određivanje te mjere. Sud je bio dužan u naredna tri dana zakazati ročište, međutim do danas to nije ispunjeno. Ovakvim nezakonitim djelovanjem, nadležni su pokušali spriječiti naš aktivizam i borbu za zdravlje svih nas!”

U nastavku su istakli i da “privremena mjera s razlogom nosi naziv ‘privremena’, te da je neprihvatljivo da ista traje već skoro godinu dana, a s trenutnim načinom rada možemo pretpostaviti samo da će trajati i duže.”

Na ovaj evidentan uticaj politike na sve pore društva, uključujući i policiju i sudstvo, iz “Jer nas se tiče”, odgovaraju vraćanjem na izvor i suštinu problema:

“Odlaganjem otpada na ilegalnu deponiju na Uborku građanima Mostara i cijele doline Neretve nanosi se šteta. Za dobrobit svih nas ta deponija se mora hitno zatvoriti i od nadležnih zahtijevamo da rade u interesu svojih građana!”

Podsjećajući da je grad prljav i zatrpan smećem i dok ne traje blokada deponije, udruženje “Jer nas se tiče”, aludirajući na činjenicu da deponija “Uborak” funkcioniše bez okolišne dozvole, akcentira:

“Odlaganje otpada na ilegalnu(!) deponiju ne predstavlja javno dobro, nego doprinosi povećanju zagađenja naše rijeke i okoline, i narušavanju našeg zdravlja.”

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije