Podsjećanja

Podsjećanja (IV 2020.): Mještani blokirali nelegalno gradilište malih hidroelektrana na Bjelavi

Redovnu nedjeljnu rubriku Podsjećanja na portalu Antikorupcija danas započinjemo tekstom iz testne faze ovog portala, iz aprila 2020. (zvanični start portala bio je 01. jula 2020.): "Smatramo da činjenje krivičnog djela ne smije ostati nekažnjeno, a pogotovo ne u slučaju kada neko koristi ovakvu situaciju, prouzrokovanu pandemijom korona virusa, kako bi nelegalno gradio”, izjavio je Miloš Orlić, koordinator Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

U srijedu, 29. aprila, grupa mještana Foče blokiralo je izgradnju malih hidroelektrana (MHE) Bjelava i Mala Bjelava spriječivši radnike da priđu mašinama i nastave sa nelegalnim radovima. Građane je na ovaj korak potakla činjenica da je izgradnju ovih MHE firma “Srbinjeputevi” d.o.o. iz Foče počela u situaciji kada je kretanje građana ograničeno, javna okupljanja zabranjena i inspekcijski nadzor otežan.

Dodatni revolt lokalnog stanovništva je izazvalo i to što je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS na zahtjev Koalicije za zaštitu rijeka BiH za uvid u ekološke, građevinske i urbanističke dozvole izdate za pomenute hidroelektrane dostavilo odgovor u kojem stoji kako nisu vođeni postupci propisani Zakonom o zaštiti životne sredine i Zakonom o uređenju prostora i građenju.

Na osnovu ovoga su u Centru za životnu sredinu, u ime Koalicije za zaštitu rijeka BiH, odlučili da podnesu krivičnu prijavu protiv osumnjičenog privrednog subjekta.

Mještanin Miloš Vujić ističe da radovi na ovim MHE traju već izvjestan period iako investitor nema potrebne dozvole.

“Ako mi ne budemo pokazali da ne želimo da nam se uništava sredina u kojoj živimo oni se neće sami zaustaviti. Moramo im stati na put, jer kad završe ovdje onda je na redu Sutjeska ili neka druga rijeka. Ovdje je već skoro uništen riblji fond, pastrmke više nema, a ni rijeka ne teče više svojim prirodnim tokom. Volio bih da nam se što više ljudi priključi da ovo zaustavimo ovdje i da ne ide dalje”, rekao nam je Vujičić.

On ističe da policija i inspekcija nisu izlazili na teren, iako im je prijavljeno da je u toku nelegalna gradnja.

“Prijavio sam inspekciji u Foči 25. marta, ali niko nije dolazio i ne znam da li će se nakon ove akcije koju smo sproveli uz pomoć udruženja to promijeniti”.

Iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH su istakli da od Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske zahtijevaju da pokrene istražni postupak protiv investitora koji uveliko gradi bez potrebnih dozvola.

“Smatramo da činjenje krivičnog djela ne smije ostati nekažnjeno, a pogotovo ne u slučaju kada neko koristi ovakvu situaciju, prouzrokovanu pandemijom korona virusa, kako bi nelegalno gradio”, izjavio je Miloš Orlić, koordinator Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Takođe, od Urbanističko-građevinske i ekološke inspekcije Republičke uprave za inspekcijske poslove, pored podnošenja krivične prijave, zahtijevaju i hitan inspekcijski nadzor nad procesom izvođenja radova na rijekama Bjelava i Mala Bjelava.

Lokalno stanovništvo u Foči su podržali i predstavnici Udruženja građana “Eko Centar” iz Višegrada, “Eko akcija” kao i organizacije iz drugih opština koje se u svojim sredinama bore za očuvanje rijeka.

“Srbinjeputevi” su u avgustu 2018. godine dobili od Vlade RS koncesiju za izgradnju i korištenje dvije male hidroelektrane na rijekama Bjelava i Mala Bjelava na području ove opštine.

Koncesija je dodijeljena na period od 50 godina, a koncesionar je prije zaključenja ugovora bio dužan da po osnovu ustupljenog prava uplati 258.039 KM.

S druge strane, po svakom proizvedenom kilovat-času plaćaće naknadu od 0,0055 KM.

U javnom pozivu, koji je objavljen u julu 2018., navodi se kako je ukupna snaga ovih objekata 2,52 megavata s procijenjenom godišnjom proizvodnjom od 10,19 gigavat-časova. Procijenjena vrijednost investicije iznosi 8,6 milona KM.

Iz kompanije “Srbinjeputevi” nismo uspjeli da dobijemo odgovor na pitanja vezana za ovaj slučaj.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije