Podsjećanja

Podsjećanja (V 2021.): Elektroprivreda kao korporacijski siledžija, koga – iako je javno preduzeće – ne interesuje javni interes, nego samo profit

Tek izabrani načelnik i općinsko vijeće Federalne općine Foča-Ustikolina, koja spada u najnerazvijenije u BiH i koja je u potpunosti ovisna o finansijskoj pomoći viših nivoa vlasti, pod pritiskom tužbe i izvjesnog finansijskog gubitka, koji ova općina ne bi mogla izdržati, poništili su ranije donesenu odluku o zabrani nastavka istražnih radnji Elektroprivredi BiH, vezanih za izgradnju hidroelektrane na rijeci Drini. (U rubrici Podsjećanja portala Antikorupcija, tekst iz maja 2021.)

Elektroprivreda BiH se, na svojoj web stranici predstavlja kao društveno odgovorna firma, koja poštuje okolinske standarde i principe koje propisuje evropska legislativa. I koja teži integraciji kompanije u društvenu zajednicu na odgovoran način. No…

Priča iz male Federalne opštine Foča-Ustikolina se baš ne uklapa u ovu

Tek izabrani načelnik i općinsko vijeće te male općine, koja spada u najnerazvijenije u BiH i koja je u potpunosti ovisna o finansijskoj pomoći viših nivoa vlasti, pod pritiskom tužbe i izvjesnog finansijskog gubitka, koji ova općina ne bi mogla izdržati, poništili su ranije donesenu odluku o zabrani nastavka istražnih radnji Elektroprivredi BiH, vezanih za izgradnju hidroelektrane na rijeci Drini.

Ovo poništenje, odnosno dozvoljavanje Elektroprivredi da nastavi sa planiranim radovima, naišlo je na osudu javnosti. BHT je, u mini anketi, provedenoj na ulicama Ustikoline, zabilježio samo negativne reakcije.

No, na prijevremenim izborima, održanim prošlog mjeseca, izabrani načelnik Mujo Sofradžija, pokušava da umiri građane tvrdnjom da se ne radi o dozvoli za gradnju i da će stav građana, u konačnici, biti presudan.

“Ovo ne znači gradnju hidroelektrane, ovo su istražni radovi i nakon toga ide referendum koji je obavezujući za vijeće općine i za Elektroprivredu”, kaže Sofradžija.

I objašnjava da je odluka donesena pod pritiskom. Da je direktor Elektroprivrede izričito tražio da se poništi odluka o zabrani nastavka istražnih radnji, inače će on ostati pri tužbi, koja bi Opštinu, u slučaju prilično izvjesnog gubitka spora, koštala oko 1,6 miliona KM.

“Nakon toga sam razgovarao sa svim vijećnicima, bez obzira na to iz koje političke opcije dolazili. Ljudi su se složili da nismo u situaciji da idemo u ovaj spor s Elektroprivredom, donijeli smo odluku kakvu smo donijeli, mislim da je to u ovom trenutku najbolja odluka za građane Ustikoline”, izjavio je Sofradžija za portal Klix. Dodavši:

“Mi smo ionako 550.000 KM u minusu i nismo u stanju da isfinansiramo osnovne troškove, a ne da idemo u neku tužbu koja je unaprijed izgubljena.”

A u vezi budućeg izjašnjavanja građana, naveo je:

“Moj lični stav je onaj jedan glas na referendumu i neću to javno da iznosim, ne želim ništa reći, a građanima će se sigurno omogućiti da donesu odluku, neće to ni načelnik ni vijeće samo uraditi”.

No, kako vidimo da vijeća i načelnici mijenjaju odluke i da su skloni popuštanju pod pritiscima, evidentno je da postoji potreba da se građani sami organizuju i bore za svoje stavove. I da se postaraju da riječi i odluke koje političari izgovore ili donesu u jednom trenutku, ne budu zaboravljene u drugom.

A što se tiče Elektroprivrede… Vlasnik bi, zaista, trebao da objasni menadžmentu šta je to javni interes. I da bi javna preduzeća morala da funkcionišu u skladu s njim. A ne na nivou primitivne akumulacije kapitala, u kojoj je novac jedina svrha i cilj.

Podsjetimo i da se situacija slična ovoj u Ustikolini desila krajem prošle godine u Zenici. Kada je, i pored protivljenja građana mjesnih zajednica Janjići i Gorica, Gradsko vijeće izglasalo da je hidroelektrana u Janjićima na rijeci Bosni od javnog interesa za Grad Zenicu. Tada je, slično načelniku Ustikoline, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, obraćajući se vijećnicima, nekoliko puta ponovio da je odluka da o gradnji ove hidroelektrane donesena dosta ranije, te da bi neusvajanje odluke nakon tužbe Elektroprivrede koštalo Grad Zenicu nekoliko miliona KM.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije