Podsjećanja

Podsjećanja (V 2021.) – „Jer nas se tiče“, gradskoj upravi Mostara: “Jel vas sramota? Povucite tužbu i zatvorite deponiju smrti!”

U redovnoj nedjeljnoj rubrici Podsjećanja, na portalu Antikorupcija, tekst iz maja 2021., o problemu koji i dalje, zbog nerada vlasti, stoji "zaleđen": ''Borili su se s nama, umjesto da su se uhvatili u koštac s problemom. Vrijeme je prolazilo, krivci su napustili fotelje koje su grijali godinama i vruć krompir ostavili novoj vlasti u kojoj se istini za volju nalazi dobar dio njih koji su krojili prethodnu politiku. Uskoro, ako se nešto ne poduzme i bez blokade građana, građani Mostara će se gušiti u smradu vlastitog smeća!'', konstatovano je na press konferenciji udruženja građana ''Jer nas se tiče'', održanoj danas, 21.05.2021., u Mostaru.

„Nakon nekoliko sastanaka na kojima nam se učinilo da se svjetlost nazire na kraju tunela, opet osjećamo izvjesno razočarenje. Koliko god smo bitaka ostavili iza sebe u posljednje dvije godine izgleda još uvijek nismo sve prošli.“, kazao je Omer Hujdur, predsjednik udruženja građana „Jer nas se tiče“, na danas održanoj press konferenciji Udruženja, u Mostaru.

Hujdur je istakao da je prije par dana objavljen poziv na javnu raspravu za dokument koji se zove Studija o procjeni uticaja na okoliš za – Projekat proširenje Deponije Mostar d.o.o – Regionalna Deponija Uborak – Buđevci, grad Mostar.

“Da dobro ste čuli: „Proširenje(!) deponije Uborak!“ Umjesto Studije utjecaja na okoliš za novu lokaciju, objavljen je i Plan prilagodbe na koji su aktivisti „Jer nas se tiče“ poslali svoje komentare. Međutim, pravog pomaka još nema a zakazana je i tematska sjednica o ovom problemu koja bi se prema zaključku GV trebala organizovati u narednih dvadesetak dana.”, konstatovao je Hujdur.

Naveo je da Plan prilagodbe nudi dva rješenja za nelegalnu deponiju Uborak. Jedno je zatvaranje ove deponije u roku tri godine a drugo u roku pet ili više godina. I iznio stav Udruženja i građana koji se svakodnevno suočavaju sa negativnim posljedicama postojanja deponije “Uborak”,  da je i tri godine previše. I “Uborak” nazvao – deponijom smrti.

Također, aktivisti su ponovno tražili sastanak sa novim gradonačelnikom, za koga izražavaju sumnju da je, u međuvremenu, pokleknuo pod pritiscima politike, jer sada u javnosti kategorično tvrdi da je tri godine neprihvatljivo, te da se ide na pet godina.

“Dodatno, prema posljednjim izjavama gradonačelnika, način rješenja problema je skroz neizvijestan. Po njemu možda rješenje neće ni biti zatvaranje deponije i njeno izmještanje na novu lokaciju”, naveo je Hujdur, dodavši: „Nije nam drago, ali osjećamo da pomalo od partnera sa početka priče postajemo opet dvije strane.“ kazao je Hujdur.

Na press konferenciji je akcentirano i da se u objavljenoj Studiji uticaja na okoliš za proširenje nelegalne deponije Uborak u zaključcima navodi da se projektom proširenja deponije ne mogu obezbjediti povoljni uslovi za zaštitu okoliša na lokaciji deponije i njenoj okolini te da novi projekt proširenja deponije nije bezbijedan sa stanovišta uticaja na okoliš.

„Šta reći? Struka je napokon progovorila. Pametnom dosta.“, zaključio je Hujdur.

Podsjetio je i na dvije godine borbe i kontinuirane pokušaje vlasti da građane ušutkaju i zastraše na sve moguće načine.

“Borili su se s nama, umjesto da su se uhvatili u koštac s problemom. Vrijeme je prolazilo, krivci su napustili fotelje koje su grijali godinama i vruć krompir ostavili novoj vlasti u kojoj se istini za volju nalazi dobar dio njih koji su krojili prethodnu politiku. Uskoro, ako se nešto ne poduzme i bez blokade građana građani Mostara će se gušiti u smradu vlastitog smeća!”, konstatovao je Hujdur.

Građani i građanke Mostara okupljeni oko udruženja „Jer nas se tiče“ posebno ističu da je Grad Mostar tužio svoje građane za više od 700 hiljada KM. Tim povodom, građani su poslali zahtjeve o povlačenju tužbi – međutim gradska uprava i njena javna preduzeća šute. Pokretanje tužbi i nepovlačenje istih aktivisti doživaljavaju kao svojevrsni pritisak kako bi odustali od svojih namjera i prihvatili rješenja koja su na pomolu.

Portal Antikorupcija je upravo na ovom problemu gradio vlastitu skepsu u prevelika očekivanja koja su se pojavila na samom početku mandata novog gradonačelnika. Upozoravajući da bi vlast koja ozbiljno želi saradnju sa vlastitim građanima i koja nudi drugačiju politiku od svojih prethodnika, prvo trebala da povuče sve tužbe koje je protiv građana podnijela prethodna vlast i da se svojim građanima izvine zbog torture koju su trpili u prethodne 2 godine. A onda da zaista započne novu politiku, a ne da nam nudi tek ušminkanu verziju stare.

Na press konferenciji je, na kraju, data i informacija da su se iz Udruženja obratili Uredu gradonačelnika, sa zahtjevom za novi sastanak, ali da je iz njegovog ureda stigao odgovor da će biti pozvani na sastanak “čim se zauzme stav po pitanju Plana prilagođavanja na nivou gradske uprave”.

Iz udruženja “Jer nas se tiče” su zaključili:

“Sačekat ćemo i taj sastanak. A do tada, po ko zna koji put ponavljamo svoje zahtjeve:

  • Donošenje Odluke o zatvaranju deponije
  • Utvrđivanje nove lokacije
  • Povlačenje tužbi.”

Na press konferenciji je govorio i Edhem Čustović, diplomirani inžinjer hemijske tehnologije koji je upozorio:

“U ovome Planu se tačno mogu pročitati analize provedene od 2 instituta, koje su strašno dramatične. Ako jedan institut iz Tuzle kaže da u podzemnim vodama postoje teški metali, a institut iz Sarajeva potvrdi da i na 2 površinska i dubinska mjesta postoje teški metali – ovo je više nego alarmantno za gradsku vlast da odmah zatvori deponiju. Svaki građanin treba pročitat zaključke, koji kažu da je tlo već kontaminirano, da su flora i fauna uništene i degradirane i ne postoje nikakve šanse da se neki novi sistem uspostavi.” zaključio je Čustović.

 

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije