Podsjećanja

Podsjećanja (VII 2022.): Da li će ikad biti pravde za “Pravdu za Davida”?

“Mi stojimo ispred institucije koja štiti kriminal, koja štiti kriminalce iz MUP-a i umjesto da zaštiti građane, njihova prava i slobode, oni su se svrstali na stranu onih koji imaju silu i koji zloupotrebljavaju tu silu. I umjesto da nas ova institucija, koja treba da bude iznad svega toga, zaštiti, ne, oni su stali na njihovu stranu, I koja je poruka građanima? “Bježite odavde. Bježite iz Republike Srpske. Bježite iz Bosne i Hercegovine.”.” (U rubrici Podsjećanja portala Antikorupcija, tekst iz jula 2022.)

Politička kontrola nad policijom i tužilaštvom u Republici Srpskoj, koja institucije zaštite pretvara u institucije nasilja nad građanima, najočiglednija je na “Slučaju Dragičević”. Od pokušaja zataškavanja ubistva, lažnih iskaza, uništavanja dokaza, prikrivanja počinilaca (sa pozadinom koju javnost još uvijek ne zna), do nasilja nad aktivistima grupe “Pravda za Davida” i svim ostalim građanima koji im pružaju podršku u borbi za istinu i pravdu, odnosno za pravnu državu.

Sudija Branko Perić, jedan od rijetkih u ovoj zemlji koji “iznutra” otvoreno govori o stanju u ovdašnjem pravosuđu, je, još u januaru 2019., izjavio: “Postavlja se pitanje da li pravosudni sistem u RS zaista postoji ako nije u stanju da se nosi s klasičnim kriminalom!? Neko bi trebao da odgovori na pitanje zašto tužilaštva u RS nisu u stanju da sprovode istrage u predmetima ubistava? Da li su problemi u saradnji sa policijom, ili tužilaštva nisu u stanju da upravljaju istragama. Ko će u RS da osigura vladavinu prava ako to nisu u stanju policija i pravosuđe?”

O uvezanosti institucija u sistemsko nasilje nad građanima i zaštitu onih koji to nasilje vrše i njihovih nalogodavaca, govori i uporno odbacivanje krivičnih prijava koje “Pravda za Davida” podnosi Tužilaštvu u Banjaluci.

Aktivisti su, tako, protiv 16 banjalučkih policajaca koji su ih maltretirali i protiv njih podnijeli više od 80 prekršajnih naloga za navodno “narušavanje javnog reda i mira”, u maju 2019. godine, a koji su presudama banjalučkog Osnovnog i Okružnog suda proglašeni nezakonitim, 27. maja 2020., podnijeli krivične prijave banjalučkom Okružnom tužilaštvu.

No, Tužilaštvo je, i to čak 14 mjeseci kasnije, donijelo naredbu o nesprovođenju istrage.

Kao reakciju na to, aktivisti neformalne grupe „Pravda za Davida“ podnijeli su pritužbu glavnom tužiocu u Banjaluci zbog ove naredbe.

Ozren Perduv je, stojeći juče (15.07.) ispred Okružnog tužilaštva u Banjaluci, detaljno objašnjavajući nelogičnost donesene naredbe – između ostalog da su od 16 optuženih saslušana samo dvojica, za koje se sumnja da su naredbodavci protuzakonitog postupanja policija, a da nije saslušan nijedan od 14 podnosilaca tužbe – i tvrdeći da je ta naredba donesena na osnovu neistina koje su iznijeli saslušani policijski funkcioneri, poručio:

“Mi stojimo ispred institucije koja štiti kriminal, koja štiti kriminalce iz MUP-a i umjesto da zaštiti građane, njihova prava i slobode, oni su se svrstali na stranu onih koji imaju silu i koji zloupotrebljavaju tu silu. I umjesto da nas ova institucija, koja treba da bude iznad svega toga, zaštiti, ne, oni su stali na njihovu stranu, I koja je poruka građanima? “Bježite odavde. Bježite iz Republike Srpske. Bježite iz Bosne i Hercegovine.”.”

Ovu pritužbu iz “Pravde za Davida” podnose bez prevelikih očekivanja, više u namjeri da se pokaže dubina oboljelosti institucija.

Spomenimo, u tom kontekstu, da se u maju 2021. godine, članovi neformalne grupe “Pravda za Davida” podnijeli Uredu disciplinskog tužioca pet disciplinskih pritužbi protiv sedam tužilaca Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka zbog dugotrajnosti u radu i nedostavljanja tužilačke odluke na krivične prijave koje su članovi grupe podnosili protiv velikog broja policijskih službenika. Bez efekta.

Ubisto Davida Dragičevića, izvršeno u martu 2018. godine, još uvijek nije riješeno. Slučaj je od Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka i Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, u aprilu 2021. preuzelo državno tužilaštvo.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije