Podsjećanja

Podsjećanja (XII 2023.): Skandal: 6 godina od podignute optužnice, i nakon više od 50 odgađanja, još nije počelo suđenju Delimustafiću “i ostalima”

''Riječ je o sistemskoj korupciji u kojoj su učestvovali bivši ministar unutrašnjih poslova RBiH, sutkinja, tužilac, osam advokata, sudski vještak, notar, zamjenik direktora Agencije za forenzička ispitivanja BiH, općinski službenici, sudski kuriri i direktori firmi.'', ocijenjeno je po dizanju optužnice. Koja je bila jedan od onih slučajeva zaludnog buđenja nade u početak funkcionisanje pravne države i konačno rasčišćavanje sa nagomilanim kriminalom i korupcijom u zemlji, u organizaciji bivših ili još aktuelnih političkih moćnika i njihovih saradnika. (U rubrici Podsjećanja portala Antikorupcija, tekst od prije 6 mjeseci - iz decembra 2023.)

U analizama stručnjaka o efikasnosti sudskih procesa u BiH slučaj “Delimustafić” navodi se kao eklatantan dokaz neefikasnosti ovdašnjeg pravosuđa.

Podsjetimo, nakon hapšenja, u novembru 2016., u zajedničkoj akciji Federalne uprave policije i MUP-a Republike Srpske, kodnog naziva “Pravda”, Tužilaštvo Kantona Sarajevo, nakon obimne istrage, u oktobru 2017. podiže optužnicu protiv Alije Delimustafića, nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine i 37 fizičkih i osam pravnih osoba, optuženih za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlasti, povredu zakona od strane sudije, pranje novca, krivotvorenje isprave, prevara i pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.

Prema navodima iz optužnice, Alija Delimustafić je između 2009. i 2016. godine organizovao i vodio kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih osoba na području Kantona Sarajevo. U sudskim postupcima koje je vodila sutkinja Lejla Fazlagić Pašić, jedan od članova grupe, nekretnine sa umrlih knjižile su se na članove organizacije i njihovu rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama, na koji način su stekli protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 10 miliona KM.

“Dakle, riječ je o sistemskoj korupciji u kojoj su učestvovali bivši ministar unutrašnjih poslova RBiH, sutkinja, tužilac, osam advokata, sudski vještak, notar, zamjenik direktora Agencije za forenzička ispitivanja BiH, općinski službenici, sudski kuriri i direktori firmi.”, ocijenjeno je po dizanju optužnice. Koja je bila jedan od onih slučajeva zaludnog buđenja nade u početak funkcionisanje pravne države i konačno rasčišćavanje sa nagomilanim kriminalom i korupcijom u zemlji, u organizaciji bivših ili još aktuelnih političkih moćnika i njihovih saradnika.

No,… od tog oktobra 2017. nije se desilo ništa. Tačnije desio se nevjerovatni niz od preko 50 odgađanja početka suđenja, iz različitih razloga, od kojih je najčešći bio – neopravdani izostanak optuženih ili branilaca sa zakazanog ročišta.

Zadnji put neuspješni pokušaj početka suđenja desio se juče, 19.12.2023.

Dakle, više od 6 godina je prošlo od podizanja optužnice a da suđenje nije ni započelo. Pri čemu, ako jednog dana i započne, sudeći po ovakvoj efikasnosti Suda, pitanje je da li će se ikada i završiti. Jer optužnica sadrži oko 1.000 stranica, predloženo je nekoliko hiljada materijalnih dokaza,planirano je saslušanje više od 150 svjedoka i 13 vještaka,…

Brojni oštećeni kriminalnim radnjama ove grupe s razlogom izražavaju razočarenje u domaće pravosuđe i njegovu neefikasnost i sumnju da će uskoro doći do pravde.

BIRN BiH i Transparency International, svojevremeno su zaključili da u predmetu Delimustafić sud nije iskoristi0 instrumente koji mu stoje na raspolaganju da postupak učine efikasnim.

“Ono što je jako problematično je to što ne postoji volja, tako da se izrazim, predsjedavajućeg Sudskog vijeća da primjeni zakonske mehanizme koji će omogućiti dovođenje branilaca ili dovođenje optuženih, znači sve one zakonske mehanizme koje mu stoje na raspolaganju da bi obezbijedio efikasno vođenje samog postupka”, izjavila je Mirjana Trifković Marjanović iz Transparency International-a.

No, umjesto odlučnog zaustavljanja daljnjeg ismijavanja pravne države i žrtava, predsjedavajući Sudskog vijeća Igor Todorović, nakon ročišta zakazanog 5. decembra – koje nije održano zato što se dvojica optuženih nisu pojavili u Sudu??? – samo je izjavio da se ubuduće nedolasci moraju ranije najaviti, a ne na dan ročišta.

 

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije