Podsjećanja

Podsjećanja (XII 2023.) – Uborak: Koliko poništenih dozvola je potrebno da bi se postavilo pitanje odgovornosti nosilaca funkcija za nesavjestan rad ili zloupotrebu položaja i ovlaštenja?

Iz udruženja “Jer nas se tiče” najavljaju nastavak svoje višegodišnje borbe. Uostalom, nemaju izbora. Jer im se radi o životu. (U rubrici Podsjećanja, portala Antikorupcija, tekst od prije 6 mjeseci - iz decembra 2023.)

Da je pravna država najbolji saveznik građana u borbi za svoje i interese zajednice, govori i iskustvo mostarskog udruženja građana “Jer nas se tiče”, koje se bori za zatvaranje deponije Uborak, odnosno njeno izmještanje na novu lokaciju.

Bez sudova i njihovih odluka po tužbama ovog udruženja, vladajuće stranke bi davno nametnule svoja rješenja, u suprotnosti sa interesima građana predvođenih udruženjem “Jer nas se tiče”, ne obazirući se na činjenicu da deponija predstavlja ozbiljnu prijetnju zdravlju ne samo građana koji žive u njenoj neposrednoj blizini, nego mnogo šire.

Najnovija presuda donesena je 20.12.2023. Kantonalni sud u Sarajevu uvažio je tužbu udruženja “Jer nas se tiče” i poništio okolinsku dozvolu JP Deponija d.o.o. Mostar “za organizovanje procesa rada na regionalnoj deponiji krutog komunalnog otpada i njegovo zbrinjavanje na lokalitetu Uborak-Buđevci, Gornji Vrapčići bb, Grad Mostar”, a koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo 16.01. ove godine.

Donesenu presudu iz Udruženja su su prokomentarisali riječima:

“Još jedna bitka koju su dobili građani je iza nas!!!”

No, svjesni su, i iz vlastitog iskustva sa vlašću – koje podrazumijeva i obmane (obećanjima koja se nikad nisu ni namjeravala ispuniti) i klevete u javnom prostoru (kojim je vlast bezobrazno njih pokušavala optužiti za nerješavanje problema deponije) i policijsku brutalnost prema mirnim demonstrantima i zastrašivanje tužbama (što protiv građana pojedinačno, što protiv njihovog udruženja) i političku instrumentalizaciju sudova i ignorisanje problema i odbijanje da se na njihovom rješavanju radi,… – da razloga za veliko slavlje nema.

“Ono što je sigurno da vlasti i politika neće odustati od lobiranja i pokušavanja da završe svoje naume, da nastave da zagađuju okolinu i truju građane Hercegovine.”, komentar je aktivista, koji su svjesni da žive u zemlji u kojoj vlast ne poznaje institut odgovornosti i sklona je zloupotrebama položaja, korupciji i stavljanju ličnih i stranačkih interesa ispred interesa građana. A sklona je i uticaju ili kontroli svih mehanizama države, uključujući i one koji bi morali biti nezavisni u svom radu. Otud i njihova bojazan:

“Nadamo se da Kantonalni sud u Sarajevu neće posustati i podleći pritiscima politike, kao što se to desilo na predmetu “Plan prilagođavanja”.”

No, šta god bilo, iz Udruženja najavljaju nastavak svoje višegodišnje borbe. Uostalom, nemaju izbora. Jer im se radi o životu.

“Kako god da bude mi nećemo odustati, svaki život, svaki građanin nam je bitan i borit ćemo se do konačne pobjede i gašenja deponije u Vrapčićima.”, ističu. I optužuju:

“Za svaku bolest, svaki karcinom, svaku smrt, koju uzrokuje deponija odgovorni su:
– Federalno ministarstvo okoliša i turizma na čelu sa ministricom Nasihom Pozder,
– Gradonačelnik Mostara Mario Kordić,
– Gradsko vijeće na čelu sa Salemom Marićem,
– Federalni inspektorat.”

U situacijama kao što je ova – nakon izrečenih presuda – u vazduhu ostaje da visi retoričko pitanje: Koliko poništenih dozvola je potrebno da bi se postavilo pitanje odgovornosti nosilaca funkcija za nesavjestan rad ili zloupotrebu položaja i ovlaštenja?

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije