Građanski aktivizam

Pokrenuta peticija da se zaustavi daljnja nelegalna gradnja i uništavanje prirode na Bjelašnici i Igmanu

"Ne smijemo zaboraviti da prostor Igmana i Bjelašnice ima posebnu važnost za očuvanje pitke vode i čistog zraka u Kantonu Sarajevo te da su za ove planine Federalnim prostornim planom predviđeni najviši oblici zaštite.", navodi se u saopštenju za javnost neformalne grupe građana „Hoćemo pitku vodu i čist zrak – PROTIV nelegalne gradnje na Bjelašnici i Igmanu“, koje objavljujemo u cjelosti.

Neformalna grupa građana „Hoćemo pitku vodu i čist zrak – PROTIV nelegalne gradnje na Bjelašnici i Igmanu“ je pokrenula peticiju kojom se traži od Vlade Kantona Sarajevo i Skupštine Kantona Sarajevo da u što skorijem periodu donesu zakonske odredbe koje će zaustaviti nelegalnu gradnju na ovom području. Naime, ukoliko se ovakva gradnja na Bjelašnici i Igmanu ne zaustavi, građani strahuju da će grad Sarajevo ostati bez pitke vode i čistog zraka.

“Pozivamo sve građane da nam se pridruže i da zajedničkim snagama zaustavimo nelegalnu gradnju na olimpijskim planinama. Ovom peticijom želimo da pozovemo nadležne da zaustave dalju nelegalnu gradnja i uništavanje prirode na Bjelašnici i Igmanu. Ne smijemo zaboraviti da prostor Igmana i Bjelašnice ima posebnu važnost za očuvanje pitke vode i čistog zraka u Kantonu Sarajevo te da su za ove planine Federalnim prostornim planom predviđeni najviši oblici zaštite. I pored toga, od 2004. godine se pristupilo masovnoj izgradnji stambenih objekata – apartmana te nedopustivoj sječi šume i krčenju šumskog zemljišta. Mimo svih pravila i uprkos mnogim uredbama koje regulišu izgradnju, vodozaštitne zone i otpadne vode – na sceni je bezobzirno narušavanje svih procedura”, ističu predstavnici neformalne grupe građana „Hoćemo pitku vodu i čist zrak – PROTIV nelegalne gradnje na Bjelašnici i Igmanu“.

Ovom prilikom građani su podsjetili da problem nekontrolisane gradnje i urbicida na Bjelašnici i Igmanu proizilazi iz nezakonite izmjene i dopune Prostornog plana Kantona Sarajevo iz 2017. godine koji nije u skladu sa važećim prostornim planom višeg nivoa kao ni sa Federalnim prostornim planom iz 1981. godine koji je još obavezujući. Osim toga, ovaj problem je nastao i zbog nezakonitog izdavanja građevinskih dozvola za gradnju stambenih kompleksa od strane Opštine Trnovo bez prethodno izdanih okolinskih dozvola i procjene uticaja na okoliš. Zabrinuti građani posebno ističu da gradnja na ovim olimpijskim planinama nije u skladu sa Odlukom o zaštiti izvorišta pitke vode iz 1987. godine, koja je još uvijek na snazi.

Podsjećamo, i federalni revizori su 2016. upozoravali na nepravilnosti u vezi s izgradnjom apartmana na Bjelašnici. Pored toga i Ured za borbu protiv korupcije i upravljenje kvalitetom Kantona Sarajevo je uočio nepravilnosti prilikom ishodovanja dozvola za krčenje šume i izdavanje odobrenja za građenje te je podnio krivičnu prijavu kod Kantonalnog Tužilaštva u Sarajevu zbog krčenja šume u 4 slučaja, te izdatih odobrenja za gradnju čak 13 objekata.

Mi ne planiramo odustati – nastavljamo našu pravnu borbu i iskoristićemo sve pravne lijekove u ostvarenju svog cilja – nećemo dozvoliti da se nastavi nelegalna gradnju na olimpijskim planinama.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije