Građanski aktivizam

Policija zabranila protestnu šetnju u Banjaluci

Šetnja je planirana povodom Javne rasprave o Nacrtu zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija.

MUP RS – PU Banja Luka zabranio je protestnu šetnju koja je trebala biti održana 24. oktobra u Banjaluci, a koja je planirana povodom Javne rasprave o Nacrtu zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija.

Helsinški parlament građana, kao organizator ove šetnje, poziva građane da dođu na Trg Krajine u utorak u 9:30h, kada su planirane izjave i okupljanje predstavnica/ca organizacija civilnog društva i građana/ki.

“Protiv usvajanja ovog Nacrta zakona je više organizacija civilnog društva i tražimo njegovo potpuno povlačenje iz zakonske procedure jer je restriktivan, nedemokratski, guši pravo na aktivizam, slobodu govora i djelovanja, slobodu udruživanja itd.”, kažu iz Helsinškog parlamenta.

Podsjećaju da je 24. oktobra u 10:00 h zakazana javna rasprava u prostorijama Narodne skupštine RS povodom pomenutog nacrta zakona, a predstavnici/e organizacija civilnog društva na ovaj način izražavaju svoje mišljenje o tome, odnosno protiv su donošenja takvog zakona.

Upozoravaju da se na ovaj način građanima ograničava sloboda udruživanja i djelovanja, te se onemogućavaju da utiču na politike koje se tiču građana, da iskažu svoje neslaganje, kritiku ili pohvalu, te da mijenjaju i unapređuju društvo u kojem živimo.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije