Komentari i analize

Politička trgovina

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona prije nekoliko godina formiralo je više predmeta koji se odnose na sumnje u kriminal i korupciju u Banovićkom rudniku.

Svjestan da parlamentarna većina i Vlada ovisi o podršci PDA, Mirsad Kukić ucijenio je SDP. Rudnik Banovići ili pada Vlada. Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a i premijer Federacije, izabrao je ovo prvo, vratio Kukiću rudnik, moć i uticaj, tako da neometano može nastaviti tamo gdje je stao. SDP tako PDA-u udovoljava a svoje kadrove kažnjava koji ostavkama i optužbama zbog ovakve odluke trese vrh stranke. A, američka crna lista Mirsadu Kukiću poslužila je kao zlatna amerikan kartica za povratak na mjesto moći, kontrole i bogaćenja. Ogromni apetiti, male PDA sa velikim uticajem unutar parlamentarne većine.

Mirsad Kukić, bivši direktor RMU Banovići i bivši državni parlamentarac te osnivač PDA nalazi se na američkoj crnoj listi zbog kriminala i korupcije koja se dešavala u rudniku u kojem je više od jedne decenije suvereno vladao. Ali i zbog političke korupcije.

“Mirsad Kukić je koristeći svoj službeni položaj direktora javnog preduzeća Rudnik Banovići, kao i poslanika u Parlamentarnoj skupštini učestvovao u koruptivnim radnjama koristeći svoj politički uticaj i službeni položaj za ostvarivanje lične koristi. Postoje vjerodostojne informacije da je Kukić zloupotrijebio javna sredstva za ličnu korist i miješao se u odluke o zapošljavanju i imenovanjima da bi ostvario političku korist.”

Sve je ukazivalo da će nakon toga, Mirsad Kukić, nekada najutjecajniji SDA-ovac u Tuzlanskom kantonu i osnivač PDA koju je formirao kada je isključen iz SDA, završiti političku karijeru i otići u političku penziju. Stranku je samo formalno prepustio svojoj najbližoj saradnici Elzini Pirić.

“Predsjednik bivši koji sad priča je podnio ostavku. Novi predsjednik je Elzina Pirić koji je bila zamjenik predsjednika PDA”, Kukićeva je izjava iz februara 2022. godine.

Tada je nova predsjednica, a danas jedini poslanik PDA u Federalnom parlamentu otkrila ko će u stvarnosti voditi stranku i u čijim rukama će i dalje biti sudbina PDA.

“Predsjednik Kukić je dio ovog pokreta. Fala Bogu napravio je sistem u kome se nalaze ovi kvalitetni ljudi koji su u stanju razmišljati svojom glavom i posavjetovati se sa mudrom glavom koja zna puno više od nas. Jer je mudrost na njegovoj strani, a energija i rad su pred nama”, kazala je Pirić (februar, 2022. godine).

Kukić se nije povukao iz stranke i politike. Nakon katastrofalnih rezultata na proteklim opštim izborima, njegova PDA je pala na minoran politički uticaj i broj mandata koji ne garantuju sudjelovanje u bilo kakvim koaliranjima za formiranje vlasti. Međutim, bez obzira na američke sankcije, Mirsad Kukić se nakon izbora pokušavao politički rehabilitovati posredstvom Osmorke na čijim sastancima je sudjelovao u delegaciji PDA. A kada je shvatio da će jedina ruka PDA u Federalnom parlamentu biti presudna za stabilnosti parlamentarne većine počeo je da uslovljaba i otkriva svoje dugogodišnje ambicije u energetskom sektoru Federacije. U tome je nadmudrio svoje koalicione partnere i isposlovao je sebi i svom političkom projektu pozicije koje su nakon izbora mogli samo sanjati. Umjesto vladajućeg SDP-a i stranaka Trojke ,glavne poluge upravljanja u Banovićkom rudniku su ponovo otišle u njegove ruke. Iako se tome oštro protivilo rukovodstvo Opštinskog odbora SDP-a Banovići kojem je vrh SDP-a obećao da PDA neće imati većinu u novom rukovodstvu rudnika. Sve je palo u vodu kada je Vlada Federacije, koju predvodi predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, na posljednjoj sjednici donijela odluku da se smijeni menadžment Banovićkog rudnika i da se imenuju tri od pet članova novog menadžmenta koji su kadrovi PDA.

“Mjesecima  prije donošenja ove odluke u Banovićima se javno govorilo da je takav dogovor postignut između premijera Vlade i predsjednika SDP BIH Nermina Nikšića i Mirsada Kukića čovjeka sa američke crne liste na koju je dospio zbog radnji počinjenih upravo u ovom rudniku u proteklih 20 godina“, istakao je Kadrija Modrić, vd.predsjednik  Opštinske organizacije SDP Banovići.

U Opštinskoj organizaciji SDP-a Banovići tvrde da su njihovi zahtjevi bili ignorisani i da se sve odvijalo u tajnosti.

“Općinska organizacija SDP Banovići za sve to vrijeme dok su trajali dogovori iza naših leđa, dok su trajali dogovori ovog dvojca, nije  bila uključena u ove dogovore. Zašto, zato što Mirsad Kukić u SDP vrata otvara nogom. A mi ne možemo, niko od nas ne može da nas prime u SDP-u. Na žalost neko me je smatrao da sam mali i da neće da gubi vrijeme sa mnom. E ja nisam mali. Dakle, mogu mi uzeti sve, ali obraz, poštenje, čast, i obraz pred ovim ljudima koji su zajedno sa mnom branili boje SDP-a,e to im neću pričiniti zadovoljstvo da mi to uzmu““, dodaje Modrić.

Zbog toga je kompletno rukovodstvo banovićkog SDP-a podnijelo  ostavku.

“Ostavku podnosim iz moralnih razloga, zato što nisam mogao ostvariti interese Opštinske organizacije unutar Kantonalne organizacije SDP-a i unutar SDP-a BiH“, pojasnio je Modrić.

Ostavke su uputili na adrese  Kantonalnog odbora SDP-a u Tuzli i SDP-a BiH. Kažu da je imenovanje preostala dva člana uprave rudnika ostavljeno nakon eventualnog uvođenja povjereništva u Banovićki SDP. Oni ne žele predložiti kandidate za takve pozicije, a one  koji to eventualno  prihvate smatraju izdajnicima.

“Ukoliko se to desi, ta dva imena neće biti volja ove Općinske organizacije. Ako imenuju, izvuku iz rukava neke, ta dvojica koje budu imenovani, biće veći kvislinzi, od ovih kvislinga koji su nas izdali“, poručio je Modrić.

Gutić tvrdi da je odluka Vlade  Federacije  suprotna zakonu zbog obrazloženja smjene menadžmenta, ali da je i, navodno, rezultat prljavih političkih dogovora.

“Radi se o jednoj totalno nezakonitoj odluci. I ako posmatramo ovu uredbu Vlade FBIH koja definiše rad izabranih zvaničnika u organima javnih preduzeća čiji je osnivač Vlada FBIH vidjet će te da razlog koji je tamo naveden znači izuzetno, radi se o izuzetnim slučajevima kada se smjenjuje uprava RMU Banovići, znači taj termin izuzetno se mora dobro, debelo obrazložiti. Radi se o jednom, jednoj odluci koja je klasičan primjer akta visoke političke korupcije, posebno imajući u vidu da se radi o smjeni uprave u pola mandata”, naveo je Bego Gutić, načelnik Opštine Banovići (SDA).

A odluku Vlade nakon sjednice kratko je pojasnio zamjenik federalnog premijera.

“Vlada Federacije ne daje nijednoj političkoj stranci, ni fizičkom licu nikakve pozicije. A informacija u vezi sa stanjem u RMU Banovići danas na vladi i bez dileme biće data saglasnost za razrješenje rukovodstva rudnika, tačnije shodno zakonskom rješenju i nadzornog odbora u drugoj fazi”, rekao je Vojin Mijatović, zamjenik federalnog premijera (SDP BIH).

Federalnom premijeru Nerminu Nikšiću uputili smo pisani upit sa konkretnim pitanjima koja se odnose na optužbe koje su protiv njega i stranke koju vodi iznijeli članovi rukovodstva Banovićkog SDP-a. Međutim, odgovor na naša konkretna pitanja nije stigao. U Banovićkom SDP-u tvrde da  takvim odlukama premijer Nikšić spašava sebe, svoju vladu i parlamentarnu većinu koja ovisi i od podrške jedne ruke PDA.

“I nisu oni samo dobili rukovodna prava u Rudniku Banovići, dobiće oni, čut ćete vi, dobiće oni još više. Po kojoj matematici, nama se kaže slj edeće, kaže zar je prijeće da vi dobijete direktora zbog jednog direktora da padne Vlada. Ja javno, evo za mikrofonom kažem jadna je ta vlada ako zavisi od te jedne ručice. Jadna i bolje joj je da padne što prije, jer će je ta jedna ruka skupo koštati”, dodaje Modrić.

Mirsad  Kukić ne želi o svemu tome da govori. Pravdajući se, kao i obično, da njegove poteze u stranci povlače drugi.

“Nemam ja tu komentara, to treba koalicione partnere pitati, koji su dijelili gore na nivou federalnom itd. To znači imate dva predsjednika Nermina Nikšića i Elzinu Pirić. U krajnjem slučaju predsjednici su pravili raspodjelu vlasti na nivou Federacije, 51 ruka, ona najvjerovatnije, ona će najvjerovatnije dijeliti tu vlast i to je to”, kazao je Kukić.

Kukić  priznaje da je sudjelovao u kreiranju plana i programa Federalne vlade. Ali, ne želi da govori o tehnici uslovljavanja koja je PDA-u donijela bitne pozicije u energetskom sektoru.

“Koalicioni kapacitet je takav napravljen, oni su napravili raspodjelu najvjerovatnije. E sad kakav je koalicioni kapacitet čiji ja to ne ulazim. Ja sam sudjelovao oko izrade plana i programa Vlade. Što se tiče stručnog aspekta. A u političkim dogovorima ne.(A jeste li vi svoju podršku kao PDA uslovljavali ovim pozicijama u RMU Banovići, jeste li uslovljavali Federalnu Vladu tim svojim stavovima?) Ko je uslovljavao,pa nemam ja dodira s tim. To znači što se tiče programa Vlade to sam učestvovao u izradi četiri plana i programa pojedinih ministarstava i to je to”, kaže Kukić.

Protiv takvog koaliranja sa PDA  bili su u Opštinskoj organizaciji SDP-a Banovići koja kategorički smatra da je nedopustivo da energetsku politiku kreira i ključne pozicije u energetskom sektoru dobija Mirsad Kukić, koji je na američkoj crnoj listi.

“Možda će me i istjerati iz partije, apsolutno me ne. Ali ja Kadrija Modrić neću da pričam ljudima da sam protiv kriminala, nepravde, nepotizma, pljačke, bezobrazluka, a da s tim istim ljudima ko biva pravim ambijent za boljitak Federacije i držim vlast”, kategoričan je Modrić.

Pokušavali smo da o svemu tome razgovaramo i sa resornim ministrom Vedranom Lakićem, kao i Dževadom Hadžićem, predsjednikom Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla. Ministar Lakić na naša konkretna pitanja nije odgovorio. Hadžić je odbio da komenatriše navode rukovodstva banovićkog SDP-a. Također, pokušavali smo razgovarati i sa bivšim direktorom Banovićkog rudnika Elvirom Salihovićem, međutim on se nije javljao na naše telefonske pozive. On je optužen zbog zloupotrebe položaja i političke diskriminacije pojedinih zaposlenika. Smijenjeni menadžment je kontrolisala SDA koja je, nakon preuzimanja vlasti u Banovićkom rudniku, uspjela poraziti Kukića kojem se suprostavio Bego Gutić, koji mu je nekada bio blizak.

“Moje partijske kolege, moji birači znaju da su odnosi između mene i Kukić Mirsada trajno narušeni i ja mislim da ne postoji nikakva mogućnost da se ti odnosi poprave. Naš jedini kontakt je bio fizički kontakt koji smo imali prije dvije godine ispred Rudnika mrkog uglja Banovići”, priča Gutić.

Suverena vlast i dominacija u Banovićkom rudniku su  konstantno bili primarni politički cilj Mirsada Kukića i njegovog političkog projekta. Stavljanjem pod kontrolu najperspektivnjeg rudnika u Federaciji, Kukić će vjerovatno vratiti i političku moć koju je nekada imao u opštini i kantonu.

“To će biti ponovo samo jedan bankomat koji će Mirsad Kukić koristiti da svoje prije svega partijske i lične potrebe kao što je to radio 25 godina upravljajući rudnikom RMU Banovići”, ističe Gutić.

“U Banovićima ta borba da ne kažem za sef, a sef je rudnik Banovići, ona naravno i povlači te stvari, na kraju krajeva i na američkoj crnoj listi piše izvlačenjem novca iz rudnika Banovići za jačanje političke moći i privatnog uticaja”, kaže Modrić.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona prije nekoliko godina formiralo je više predmeta koji se odnose na sumnje u kriminal i korupciju u Banovićkom rudniku. Suprostavljene grupacije u rudniku koje kontrolira SDA i PDA podnosili se krivične prijave jedni protiv drugih, ali optužnica još uvijek nema. Državno tužilaštvo je, nakon što je Mirsad Kukić, uvršten na američku crnu listu potvrdilo da su predistražne radnje već pokrenute i da postoji predmet koji je formiran protiv Mirsada Kukića. Godinu dana kasnije,sličan odgovor Tužilaštva BiH na naše konkretno pitanje u kojoj je fazi taj predmet.

“Tužiteljstvo BiH, ranije je saopćilo da je formiran predmet u kojem su evidentirane osobe koje su na Crnoj listi vlade SAD, a u smislu prikupljanja informacija i dokaza o nezakonitom djelovanju navedenih osoba.”

Kukić  je već osuđivan zbog zloupotrebe položaja u Banovićkom rudniku na godinu i po dana zatvora. A još uvijek mu se sudi zbog trgovine uticajem u slučaju koji se odnosi na stranačko zapošljavanje u predmetu „Bosna“. Elzini Pirić, predsjednici PDA, godinama se sudi zbog trgovine uticajem u slučaju “Šume TK”. Sve to im nije bilo prepreka da postanu bitan politički faktor koji odlučuje o sudbini parlamentarne većine i Vlade Federacije.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije