Građanski aktivizam

Političke tenzije i pritisci u Jezeru zbog podrške odbornika aktivistima za zaštitu Plive

Odbornici Skupštine opštine Jezero su bili jednoglasno protiv geoloških istraživanja (Foto: SO Jezero)
Sve u svemu, zbog geoloških istraživanja opštinu Jezero očekuje “vruće” proljeće. Što se tiče ekoloških aktivista iz inicijative “Stop rudnicima u dolini Plive”, već naredni mjesec očekuje se završetak organizovanja i registracije udruženja građana, koje će se ravnopravnije nositi sa dijelom lokalnih vlasti koji su za nastavak geoloških istraživanja.

Idiličnu sliku male ruralne opštine Jezero, koja prema poslednjem popisu u BiH ima upisanih svega 1.144 stanovnika, po mnogo čemu narušio je dolazak investitora geoloških istraživanja, a politički potresi u njoj, po svemu sudeći, tek slijede.

Kako stvari trenutno stoje, izvršna vlast Jezera na čelu sa načelnicom opštine Snežanom Ružićić, potpomognuta republičkim Ministarstvom energetike i rudarstva, je za istraživanja i datu koncesiju kompaniji “Lykos Balkan Metals” d.o.o. Bijeljina, odnosno njenom preduzeću „SNK Metali“. Suprostavljeni su im odbornici Skupštine opštine Jezero, koji su na sjednici održanoj 20.10.2022. jednoglasno usvojili zaključak da se od Ministarstva energetike i rudarstva RS traži obustava-zabrana izvođenja detaljnih geoloških i geohemijskih istraživanja i drugih radnji koje se izvode na teritoriji opštine Jezero kompaniji “SNK Metali” u okviru projekta „Sinjakovo“.

Odbornici su, zapravo, stali na stranu ekoloških aktivista i većine građana, koji su svoje nezadovoljstvo zbog geoloških istraživanja i narušavanja zdrave životne sredine izrazili i na protestima, nakon kojih prema protivnicima geoloških istraživanja kreće odmazda, u različitim oblicima.

Ne mali broj Jezerana smatra da je i iznenada pokrenuta procedura izmjena Statuta opštine, kojim će se dosadašnje obavljanje funkcija predsjednika i potredsjednika SO kao zaposlenih lica zamijeniti volonterskim, osveta zato što su aktuelni vršioci tih funkcija – Dragana Karaga i Ševal Ribić – podigli ruku za zabranu geloških istraživanja.

Izgleda da je potpredsjenik SO Ribić posebno na meti. On u Jezeru ima porodični biznis bavljenja turizmom, a indirektno ga je javno prozvala načelnica opštine Ružičić za – kršenje ekoloških propisa.

“Prilikom obilaska terena u proteklih deset dana i skeniranja nultog stanja na području Jezera ustanovljeno je da čak pozicionirani ljudi na zakonodavnom nivou vlasti, među kojima je pozicija potpredsjednika SO Jezero, imaju direktno sprovedene cijevi u Plivu bez septičkih jama, a bave se pružanjem usluga privatnog smještaja” – javna je objava načelnice Ružičić.

Sve to, vjerovatno, je doprinjelo da je Ribić juče (27.03.2023.) podnio ostavku na funkciju potpredsjednika SO, direkno je dovodeći u kontekst svoje podrške protivnicima rudarenja u opštini.

“Dragi moi Jezeraci, obavještavam vas da sam danas podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Skupštine opštine Jezero. Dalje nije išlo. Ostajem do kraja mandata kao odbornik i borit ću se za sve što bude dobro našem Jezeru. Iako sam uredno registrovan sa apartmanom koji iznajmljujem u opštini Jezero, danas mi je poslata Republička tržna inspekcija. Uvjeren sam da to šalju oni koji su protiv razvijanja turizma, a navijaju za rudarstvo” – javno se oglasio Ribić, samo dva dana pred održavanje naredne sjednice SO Jezero (29.03.2023.).

Izgleda da se sa problemima, zbog podržavanja protivnika geoloških istraživanja i izglasavanja Zaključka o traženju zabrane, suočava još jedan od odbornika, jer je Milanu Kutanjću Stručna služba SO uskratila podršku u pripremi predloženih tri tačake dnevnog reda za sutrašnju sjednicu.

Jedna o predloženih je da se tonski snimaju sjednice Skupštine opštine i snimak objavljuje na zvaničnoj internet stranici Opštine i društvenim mrežama, druga za isplatu naknade za novorođene bebe i treća za isplatu podsticaja poljoprivrednicima.

“Sekretar i Samostalni stručni saradnik za finansije ne poštuju Poslovnik i Statut opštine Jezero, proglasili su se nekompetentnim i izjasnili se da mi ne mogu pomoći u pripremi odluka, a zapravo im je važnije šta Načelnica kaže” – rekao je na ovu temu Kutanjac, koji je od Načelnice tražio i dobio pismeni odgovor zbog čega mu je uskraćena podrška Stručne službe.

U njemu je odbornik obavješten da je on bio u obavezi da dostavi materijale za predložene tačke dnevnog reda sa obrazloženjima, te je Skupštini dostavila zaključak za skidanje te tri tačke sa dnevnog reda.

Sve u svemu, zbog geoloških istraživanja opštinu Jezero očekuje “vruće” proljeće. Što se tiče ekoloških aktivista iz inicijative “Stop rudnicima u dolini Plive”, već naredni mjesec očekuje se završetak organizovanja i registracije udruženja građana, koje će se ravnopravnije nositi sa dijelom lokalnih vlasti koji su za nastavak geoloških istraživanja.

Aktivisti tvrde da neće odustati od borbe za Jezero bez geoloških istraživanja i rudarenja.

“Zbog čega mještani Jezera ni nakon pet mjeseci nisu dobili odgovore na 58 postavljenih pitanja investitoru tokom trećeg okruglog stola održanog 17.10.2022. godine ispred osnovne škole “Vuk Karadžić” u Jezeru? “Lykosove” akcije se na berzi i ne prodaju od 8. marta. Podsjećamo, cijena njihovih akcija je manja od prosjačkog štapa! To su “naši” investitori koji obećavau milionska ulaganja” – poručuju aktivisti inicijative “Stop rudnicima u dolini Plive”.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije