Svi smo mi Nadin - Inicijativa za unaprjeđenje procedure izmještanja pacijenata na liječenje u inostranstvo, Sarajevo

Političko Tužilaštvo KS: Slučaj djevojčice Nadin, koja je bez lijekova, nikada nije otvoren!

Slučaj djevojčice Nadin Smajlović i eklatantno kršenje osnovnih ljudskih prava, dječjih prava na liječenje nikada još nije riješeno. Kako bi i bilo kada sve poluge vlasti čuva u rukama direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović i njena SDA. U toj činjenici valja tražiti i odgovor na pitanje zašto Tužilaštvo Kantona Sarajevo nije postupilo po prijavi od 29. novembra 2019. godine.

„Prijavili smo KCUS radi odbijanja liječenja mog djeteta i i do danas nije ništa poduzeto od strane Tužilaštva Kantona Sarajevo“, kaže za Patriju Denis Smajlović, otac djevojčice Nadin.

Podsjećamo, Nadin Smajlović uskraćeno je liječenje na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Klinički centar je, naime, prvobitno odbio potpisati odobrenje za izmještanje djevojčice Nadin nakon što joj nisu mogli dati potrebnu terapiju i lijekove. Otac djevojčice Denis Smajlović zbog cijele situacije je gasnim pištoljem prijetio šefu Pedijatrijske klinike KCUS-a Edi Hasanbegoviću nakon čega su ljekari održali javni protest, a generalna direktorica Sebija Izetbegović javno kazala da „niko ne želi liječiti djevojčicu takvih roditelja“.

Roditelji su djevojčicu, nakon odbijanja u KCUS-u, izmjestili u Tursku na vlastitu odgovornost zbog neophodne terapije, a nakon povratka u Sarajevo nikad nisu dobili odgovor s KCUS-a da li su nabavljeni potrebni lijekovi i da li će terapiju moći dobiti u KCUS-u.

Agonija i dalje traje, a ni Tužilaštvo KS ne radi svoj posao. Kako brzo mogu raditi dokaz je istraga koju provode o pečatu Skupštine KS. Koliko traljavi mogu biti i igrati se ljudskim sudbinama i životima  dokaz je slučaj Dženana Memića.

Tužioci su vjerovali da neće naići na poštene sudije koji će odbaciti njihove smiješne tvrdnje da je Memić stradao u saobraćajnoj nesreći. Doduše, i KCUS ima velike zasluge za optužnicu koja je romsku porodicu izvela na Sud. Dr. Jasminka Dželilović Vranić dala je nalaz Alisi Mutap o navodnoj amneziji, a ona je živi svjedok stradanja Dženana Memića.

Dokaz djevojčice Nadin pokazuje da tužioci rade po političkim nalozima. Da je drugačije ovaj slučaj bio bi riješen brže nego famozni slučaj Pečat!

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije