Vijesti

Poljoprivrednici najavljuju proteste i blokadu granica!

Sastanak u Odžaku.

Poljoprivrednici iz cijele BiH odlučili su jedinstveno reagovati te će sutra održati sastanak u Odžaku zbog brojnih problema koji ih opterećuju. Kako kažu, problema je uvijek bilo, ali završni udarac je zadala korona, a spremi su i na proteste i blokadu granica.

Kako je za Buku potvrdio Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske, domaći proizviđači su nezadovoljni, jer su cijene njihovih proizvoda daleko ispod tržišne vrijednosti.

„Korona je nanijela veliku štetu poljoprivredi, kupovna moć stanovništva je značajno smanjena. Prije smo dobijali sredstva iz Njemačke i drugih zemalja, a sada ti naši rođaci očekuju da im mi pošaljemo odavde da tamo mogu preživjeti, jer ni tamo ne rade. Smanjio se promet roba. Imamo 15 miliona litara mlijeka na lageru, imamo bikova po dvije-tri godine stare, kupus se zaorava. Stanje je užasno“, rekao je Usorac za BUKU.

Usorac dodaje da će zima za poljoprivrednike biti veoma teška, a da je posebno poražavajuće da sve ovo vrijeme poljoprivrednike niko iz nadležnih institucija nije pozvao ni na kakve konsultacije kako bi se pokušala pronaći kvalitetna rješenja I kako bi se zaštitila domaća privreda.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije