Građanski aktivizam

Poljoprivrednici prijete zatvaranjem granica

Glas su podigli i poljoprivrednici. Stotine traktora i privatnih vozila danas je bilo parkirano u blizini graničnog prelaza Gradiška. Traže da se smanji uvoz i zaštite domaći proizvođači, u suprotnom prijete zatvaranjem granica.

Ratari, stočari, voćari, povrtlari, mljekari… kažu da je godina bila rodna, ali da svoje proizvode nemaju kome prodati. Na tržištu nisu konkurentni jer proizvođači u inostranstvu imaju daleko veće podsticaje.

“Mi znamo u kolikim smo gubicima u onom sezonskom dijelu kada smo kupus i krastavce zaorali, ali mi sada imamo ogromne količine povrća u skladištima i procjene su da nećemo uspjeti prodati i da će to završiti na deponijama“, kaže Branko Mastalo, udruženje povrtlara.

Pandemija virusa korona značajno je umanjila rad restorana, nema više svadbi i velikih proslava, tržište se smanjilo, a uvozna roba dosta je jeftinija.

“Ako utovimo preko 1.200 tovnih svinja, a na svakoj svinji je gubitak po 70, 80 ili 90 maraka onda izračunajte koji su to gubici, to je ogromno za jedno domaćinstvo”, ističe Dragiša Cvjetković, stočar iz Gradiške.

Ukoliko se uvoz ne smanji, a domaćim proizvođačima ne podignu podsticaji poljoprivrednici prijete radikalnijim mjerama.

“Ako mi zatvorime granice roba ne može ući i ako se organizujemo tako da ih držimo zatvorene 15 dana mi ćemo onda jednostavno moći da prodamo svoju robu. Mi prosto nemamo drugog izbora. Mi moramo natjerati vlast da postupa u skladu sa zakonima i sporazumima i nikako drugačije”, zaključuje Ranko Sarajlić, stočar i ratar.

Uvoz je smanjen, a poljoprivrednici su izmanipulisani i politički instruisani, tvrdi ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac…

“Ja bih rekao da se radi o malom broju poljoprivrednika, i oni su instruisano od strane Srpske demokratske stranke. Dobio sam niz poruka da je bivši ministar Mirko Šarović uključen u ovu aktivnost”.

I dok Košarac tvrdi da je ministarstvo privrženo zaštiti domaće proizvodnje te da je u saradnji sa predstavnicima entitetskih ministarstava, pripremiljena Odluka o praćenju stanja na tržištu prehrambenih proizvoda i mjerama za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, poljoprivrednici prijete da će, ukoliko ne uspiju prodati, zalihe iz skladišta odvesti u Sarajevo i Banjaluku pred nadležne institucije.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije