Neformalna grupa građana Drvara i Bosanskog Grahova protiv odlaganja otpada iz Italije u njihovoj opštini

PONIŠTENA DOZVOLA ZA UVOZ: Naloženo vraćanje otpada iz Drvara u Italiju

Federalno Ministarstvo ekologije i turizma poništilo je dozvolu za uvoz neopasnog otpada firmi Krom reciklaža iz Drvara i naredilo njegovo vraćanje u Italiju.

Federalno Ministarstvo ekologije i turizma kontaktiralo je i nadležno ministarstvo u Italiji, s ciljem vraćanja otpada u zemlju porijekla, objavljeno je na sajtu resornog ministarstva.

Ministarstvo je zatražilo od Tužilaštva Livanjskog kantona da ispita okolnosti registracije kompanije “Krom reciklaža”, koja je uvezla određene količine otpada u BiH i skladištila ga u opštinama Drvar i Grahovo. Federalni Urbanističko-ekološki inspektorat je po nalogu nadležnog federalnog ministarstva izvršio inspekcijski nadzor i ustanovio da otpad nije skladišten na ekološki prihvatljiv način, te da se upravlja otpadom bez nadzora.

Federalna ministrica ekologije i turizma Edita Đapo najavila je ranije da će podnijeti krivičnu prijavu i zatražiti od nadležnih istražnih organa da ispitaju sve dozvole firme “Krom reciklaža” iz Drvar, čiji su postupci uznemirili i zabrinuli građane ove i opštine Grahovo.

Đapo je pozvala građane na smirenost i strpljenje, jer je potrebno izvjesno vrijeme da se završe sve procedure kako bi kompanije vratile otpad u Italiju. Dodala je da je ovo prvi slučaj u Federaciji BiH da institucije preduzimaju aktivnosti da uvezeni otpad vrate u zemlju porijekla.

Podsjetimo da je mještane Drvara i Grahova prije nekoliko dana šokirala je velika količina otpada nepoznatog porijekla koja se pojavila u njihovim naseljima, a riječ je o 300 tona tekstilnog otpada iz Italije koji je istovaren u krugu nekadašnje firme “Grmeč”.

Opštinsko vijeće Drvara donijelo je juče zaključke da se hitno izmjesti otpad dovezen iz Italije u ovu lokalnu zajednicu, te da se Agencija za istrage i zaštitu /Sipa/ uključi u istragu oko cjelokopnog procesa u vezi sa dopremanjem otpada

Drvar i Grahovo su opštine u Kantonu 10 sa većinski srpskim povratničkim stanovništvom. One su među najnerazvijenijim opštinama u Bosni i Hercegovini.

Oznake
Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije