Građanski aktivizam

Porodice i osobe s invaliditetom iz Tuzle poručuju: Očekujemo konkretne reakcije

- Konstantno ukazujemo na to da su doneseni međunarodni i lokalni dokumenti koji jasno utvrđuju i regulišu oblast invalidnosti u kojima osobe s invaliditetom imaju zagarantirana osnovna ljudska prava, ali primjena konvencija i dokumenata i zakona se adekvatno ne provodi - kaže Adisa Kišić iz Informativnog centra za osobe sa invaliditetom "Lotos" Tuzla.

Informativni centar za osobe sa invaliditetom “Lotos” Tuzla organizirao je (juče, 24.08.2023.) mirno okupljanje na platou kod Meše i Ismeta u Tuzli zbog nedavnog fizičkog zlostavljanja štićenika u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. Na protestima je pročitan i javni proglas u kojem se podsjeća da je i prije četiri godine zabilježen slučaj zlostavljanja, ali da društvo nije adekvatno reagovalo.

– Snimak je šokantan za nas roditelje. Nije to prvi put, ovo se ponavlja. Ništa se ne preduzima, a mi imamo strah šta će biti s naše djece ako dođe do zavoda u Pazariću – kaže majka djeteta sa invaliditetom iz Gradačca Nusreta Selimović.

Osobe s invaliditetom ističu kako je vrijeme da konkretnije uzmu stvari u svoje ruke i da se zalažu da društvena zajednica poštuje međunarodne konvencije. Također, poručuju kako ni jedno nasilje nema opravdanje, a pogotovo nema opravdanje nasilje nad osoba sa invaliditetom koje se i ne mogu braniti od nasilnika.

– Konstantno ukazujemo na to da su doneseni međunarodni i lokalni dokumenti koji jasno utvrđuju i regulišu oblast invalidnosti u kojima osobe s invaliditetom imaju zagarantirana osnovna ljudska prava, ali primjena konvencija i dokumenata i zakona se adekvatno ne provodi – kaže Adisa Kišić iz Informativnog centra za osobe sa invaliditetom “Lotos” Tuzla.

Osobe s invaliditetom očekuju konkretne reakcije kako bi se u budućnosti spriječilo nasilje nad štićenicima bilo kojeg zavoda koji brine o ovoj populaciji.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije