Građanski aktivizam

I posavske majke s djecom protestvuju protiv politike koja im oduzima pravo na obradu zemlje

Već treći dan zaredom na području općine Odžak održavaju se prosvjedi poljoprivrednika. Jedno strano poduzeće proteklih 10 godina obrađivalo je državno poljoprivredno zemljište u općini Odžak, a ugovor je sada istekao. Poljoprivrednici žele da se raspiše novi natječaj kako bi i oni mogli obrađivati svoju djedovinu, koja je ovdašnjem narodu u više navrata oduzimana od 1949. do 1966. godine raznim agrarnim reformama.

Jutros su se lokalnim poljoprivrednicima pridružile i žene s djecom. Uz razne natpise žene su sa sobom donijele motike te poručile vlastima da neće dopustiti da im djeca budu gladna.

“Zemlja je naš kruh od kojeg hranimo ovu djecu. Kako ih nije stid da nam djeca budu gladna samo radi njihovih osobnih interesa.” rekla je Marija Čaktaš iz Vojskove.

Marjana Iličević iz Gornje Dubice kaže kako politika izgoni mladost iz Posavine. “Neću im dopustiti da me odvoje od moje djece. Ako treba sama ću ručno prekopati sve ove njive. Neka političari prodaju svoju vlastitu zemlju a nama neka dozvole da ovdje živimo od svoga rada”, kazala je gospođa Iličević.

Žene su djeci donijele i igračke kako bi se djeca, kako kažu, igrala na svojoj djedovini.

Tri dana i dvije noći poljoprivrednici su na magistralnoj cesti Odžak-Orašje, pored koje su na državnom zemljištu podigli i šator. Još uvijek nitko od vlasti nije izašao razgovarati s njima.

Žene su se u suzama pitale dokle će ovo trajati, te hoće li vlast nastaviti slamati srce majki Posavine. Pozivajući se i na staru narodnu izreku “jače je selo od svatova”, poručuju kako će se sa svojom djecom boriti do kraja za svoju zemlju.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije