Vijesti

Pošte Srpske tonu, a direktor povećao plate za preko milion KM

Dok brojna preduzeća u Srpskoj u vrijeme pandemije smanjuju troškove i sprovode racionalizaciju poslovanja kako bi zadržali „glavu iznad vode“, Javno preduzeće „Pošte Srpske“ se zadužuju, jer su zbog desetine novozaposlenih, enormno uvećani troškovi za plate.

Sve je izvjesnije da će 2020. godina za „Pošte“ biti jedna od najlošijih u posljednjih deset godina, zahvaljujući prije svega novoj upravi koja se prilično ležerno ponaša u vremenu kada svi „stežu kaiš“.

To pokazuje i finansijski izvještaj od januara do septembra ove godine, prema kojim je ovo javno preduzeće poslovalo sa gubitkom od 1,87 miliona maraka, čime je nastavljen negativan trend započet početkom godine.

Zašto iz mjeseca u mjesec tonu sve dublje možda najbolje pokazuje rashodovna strana u poslovnim bilansima.

Naime, Pošte su u odnosu na isti period prošle godine povećale rashode za 3,2 miliona maraka, od čega trećinu za plate i naknade radnicima.

Ti troškovi krenuli su naglo da rastu od početka godine, kada je kako je CAPITAL pisao, novi direktor zaposlio oko 70 novih radnika.

Ono što se takođe može vidjeti iz izvještaja je da poslovni minus nema nikakve veze sa prihodima, jer su isti sa 45,3 miliona KM u tri kvartala prošle godine porasli na 47,8 miliona maraka za prvih devet mjeseci ove.

To pokazuje kako se virus korona nije negativno odrazio na prihodovnu sranu, što i ne čudi jer su „Pošte“ bile jedan od rijetkih poslovnih subjekata kojima rad nije bio zabranjen.

Uprava Pošta je „spasonosno rješenje“ za pad likvidnost preduzeća pronašla u kratkoročnim overdraft kreditima. Podigli su tri takva kredita, ukupne vrijednosti 4,5 miliona maraka. To nije sve, jer prema planu poslovanja za ovu godinu trebali bi da se zaduže za još devet miliona maraka kako bi se kupio prostor za sorting centar. Nezvanično, dogovor je već sklopljen sa jednim od poznatih banjalučkih kontroverznih biznismena. Zvanični stav Pošta Srpske o ovim informacijama očekujemo narednih dana.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije