Podsjećanja

Potpisana regionalna deklaracija o zaštiti prava radnika i odgovor na pandemiju COVID-19

Nedelja je dan za rubriku Podsjećanja. Ovaj put na ne tako davno potpisivanje Regionalne deklaracije o zaštiti prava radnika. "Civilni sektor zemalja zapadnog Balkana insistira da teret ekonomske krize izazvane pandemijom ne smije pasti na leđa radnika i radnica."

Duboko zabrinuti podacima koji pokazuju da ekonomske posledice pandemije Covid-19 u gotovo svim zemljama Zapadnog Balkana već imaju za rezultat povećanje broja nezaposlenih, smanjenje nivoa i zloupotrebu radničkih prava, 46 sindikata i organizacija civilnog društva usaglasilo je i potpisalo Regionalnu deklaraciju o zaštiti prava radnika. U fokusu ove Deklaracije je ugroženi nivo radnih prava u svim zemljama Zapadnog Balkana u vrijeme pandemije.

Ovom Deklaracijom se od Vlada zemalja iz kojih dolaze potpisnici zahtjeva očuvanje kolektivnih prava, poštovanje propisa od strane poslodavaca i inisistira na multisektorskom i socijalnom dijalogu, kako teret ekonomske krize izazvane pandemijom ne bi pao na leđa radnika i radnica.

Potpisnici su usvojili i niz zajedničkih zaključaka kao  preduslova za ostvarenje dostojanstvenog rada tokom i nakon COVID-19 krize i to:

  • Da sve Vlade zemalja u regionu Zapadnog Balkana prilikom donošenja ekonomskih mjera pokrenu konstruktivan dijalog sa sindikatima i da u ovaj dijalog budu posebno uključeni sindikati iz sektora koji su najviše pogođeni pandemijom;
  • Da se socijalno odgovornim reformama, poput pravičnijeg oporezivanja i privlačenja društveno odgovornih investitora, preduprjedi siromaštvo kao i „eksplozija“ društveno-ekonomskih nejednakosti i sukoba u društvu;
  • Da se ni u kom slučaju ne smije dozvoliti umanjenje radnih prava već da se, naprotiv, propisi unaprjede u skladu sa najvišim standardima i preporukama Međunarodne organizacije rada i Evropske unije;
  • Da se osiguraju adekvatne mjere zaštite sigurnosti i zdravlja za sve radnike i radnice.

Potpisnici Deklaracije su usaglasili i niz mjera koje se odnose na svaku od zemalja pojedinačno. Kad je u pitanju Bosna i Hercegovina, neki od specifičnih zaključaka su:

  • Onemogućavanje daljeg jaza između nivou prava radnika i radnica u BH entitetima.
  • Sprječavanje zloupotrebe Zakona o radu RS i FBIH u praksi, kroz sporazumne raskide ugovora o radu, zahtjeve za neplaćeno odsustvo i druge.
  • U narednim mjerama za stabilizaciju privrede i smanjenje ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom osigurati kontinuitet potrošnje kroz finansijske stimulacije, povećanje najniže plaće kao i zadržavanje plaća na nivou koji je bio 5. marta ali i druge mjere koje će imati za cilj zadržavanje postojećeg nivou primanja radnika i radnica u realnom sektoru.
  • Sastavni dio timova koji rade na prijedlogu ovih mjera moraju biti sindikati iz realnog sektora posebno sindikati iz sektora koji su najviše pogođeni ekonomskim posljedicama pandemije.
  • Obraćanje pažnje na radnike i radnice sa ugovorima na određeno vrijeme. Kroz mjere Vlada u borbi sa ekonomskim posljedicama neophodno je stimulisati i finansijski podržati poslodavce da produžavaju ove ugovore.

Deklaracija će biti i zvanično upućena svim Vladama u zemljama Zapadnog Balkana, udruženjima poslodavaca i Sindikalnim centralama kao i svim drugim ključnim akterima.

Kroz ovu solidarnu akciju organizacije potpisnice posebno ističu stav Ujedinjenih nacija a vezano za pandemiju Covid -19 koji kaže da „dok zaštitne maske mogu biti za jednokratnu upotrebu, radnici to ne mogu biti“  i u tom smislu će u narednom periodu intenzivirati svoje zajedničke akcije sa ciljem sprovođenja zaključaka iz ove Deklaracije.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije