Vijesti

Potvrđena optužnica protiv ministra MUP-a TK. Osumnjičen za zloupotrebu položaja.

Općinski sud u Tuzli potvrdio je danas, 13.07.2020., optužnicu protiv ministra unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Sulejmana Brkića (SD BiH), koju je protiv njega podiglo Kantonalno tužilaštvo u Tuzli.

˝Optužen je za produženo krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi, za trgovinu utjecajem u sticaju, sa zloupotrebom položaja i ovlašćenja˝ rekao je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Podsjećamo, u februaru 2020. Tužilaštvo TK je donijelo naredbu o provođenju istrage protiv ministra Brkića zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje krivičnog djela.

Konkretno, osumnjičen je da je iskoristio svoj službeni položaj, odnosno da je u određenom vremenskom periodu uticao, posredovao i vršio pritisak na direktora Uprave policije MUP-a TK i na vršioca dužnosti ove funkcije da učine određene službene radnje koje ne bi smjeli izvršiti.

Tužilaštvo je predmet formiralo na osnovu određenih prijava iz MUP-a TK koje se vezuju se za preraspoređivanje  policijskih službenika u unutrašnjoj strukturi.

Kuriozitet je da je ovaj diplomirani inžinjer geodezije iz Lukavca, koji je na ministarsku poziciju došao iz JU Direkcija regionalnih cesta TK i Općinskog vijeća Lukavac, upravo u julu prošle godine i postao ministar u Vladi Tuzlanskog kantona koju predvodi Stranka demokratske akcije, nakon čega je isključen iz SDP-a, jer je odbio stav stranke o nesaradnji sa SDA.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije