Građanski aktivizam

Potvrđena pobjeda aktivista u borbi protiv šljunkara u slivu rijeke Drine – dignuta optužnica za nelegalno izvađeni šljunak u Šepku

“Postavljamo pitanje kako je to preduzeće, takođe u Šepku, od JU “Vode Srpske” i ranije dobilo ugovor, zar je moguće da nije kontrolisano od strane službenika te ustanove što su bili u obavezi na mjesečnom nivou ili od inspekcija. Da ne govorimo da je bilo nemoguće da dobiju posao održavanja riječnih korita, ako su kažnjavani unazad dvije godine.” – reakcija je iz NGG "Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u Republici Srpskoj".

Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini podiglo je optužnicu protiv odgovornih lica u privrednom društvu  D.O.O. „Jović S&D“ Ugljevik, Stojana i Danijela Jovića iz Gornje Trnove, opština Ugljevik, zbog krivičnog djela “nezakonito postupanje u privrednom poslovanju”, koje prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske obuhvata namjeru pribavljanja protivpravne imovinske koristi. Optužnicu je potvrdio sudija za predhodno saslušanje Osnovnog suda u Bijeljini.

Njih dvojica se sumnjiče da su u poslovanju ovog šljunkarskog preduzeća pojedinačno, Stojan Jović u periodu od početka 2019. do kraja 2021. godine , a Danijel Jović od početka 2022. godini do 26.07.2022. godine, na području grada Bijeljina, kao osnivači i većinski vlasnici, te direktori preduzeća D.O.O. „Jović S&D“ Ugljevik, u namjeri da svom privrednom društvu pribave protivpravnu imovinsku korist u sklopu Poslovne jedinice 1- Bijeljina -Johovac 162, vršili prodaju prirodnog šljunka, pijeska i ostalih materijala , kao i betona i to različitim kupcima među kojima Đ.Z., T.Z., P. P., T. A., V. V., M. M., M. R., J. A., I. Dž., S. N., D. D., za koju su vodili pomoćnu evidenciju, odnosnono dnevnik i sveske. Na taj način ukupno su izvršili promet šljunka od 23.424 metara kubnih.

Prije ove, Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini je prvu optužnicu, od sedam predmeta koji se tiču nelegalne eksploatacije šljunka i zauzimanja zemljišta za tu svrhu, podiglo i potvrđena je početkom druge polovine prošle godine. Optužen je direktor Risto Petrić u privrednom društvu D.O.O. “Petrić” Vršani, Grad Bijeljina, za nezakonitu eksploataciju šljunka u Balatunu kod Bijeljine, za isto krivično djelo za koja se sumnjiče Jovići za Šepak kod Zvornika.

Ova poslednja je, zapravo, pokazatelj da su pune dvije godine trebale Inspektoratu RS, Okružnom javnom tužilaštvu Bijeljina i Policijskoj upravi Zvornik da ozbiljno shvate upozorenja iz Neformalne grupe građana “Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u Republici Srpskoj” da se na području Šepka kontinuirano i nemilice eksploatiše šljunak i devastira korito rijeke Drine i njeno priobalje. Polovinom septembra prošle godine uslijedila je koordinarana akcija tužilaštva i policije u saradnji sa inspekcijskim organima na području Zvornika, koja je na tom lokalitetu napokon dala rezultate.

“U vezi sa tim aktivnostima, izvršen je uviđaj na tri lokacije, a na osnovu naredbe Osnovnog suda u Zvorniku izvršeni su pretresi na četiri lokacije na području grada Zvornika. Slijedi dalji rad po navedenom” – tada su naveli iz Policijske uprave Zvornik.

Akciji nadležnih prethodile su dvije prijave sa sumnjama u nezakonitu i nekontrolisanu eksploataciju šljunka, nakon učestalih žalbi mještana Šepka, a koje su uputili iz NGG. Aktivistima su iz Inspektorata RS 20.09.2023. godine potvrdili da su takođe učestvovali u rješavanju žalbi mještana i prijava, o čemu su kasnije dostaviti i zvaničan izvještaj o postupanju.

Radove u Šepku , Grad Zvornik, na lokalitetu “Debela međa”, ima privredno društvo „Jović S&D” d.o.o. iz Ugljevika. Prema saglasnosti JU “Vode Srpske” i sklopljenom ugovoru, dato im je da do 31.12.2023. godine izvade 29.996,79 metara kubnih riječnog materijala. Tek nakon intervencije policije i izlaska na teren Okružnog javnog tužioca istaknuta je tabla sa oznakom izvođača i detaljima iz ugovora, a izvođač je obavezan da nakon završetka radova vrati teren i riječno korito u prvobitno stanje.

To preduzeće je nakon pritužbi građana da im se kopa u neposrednoj blizini kuća, da su pristupnim putem preusmjerili tok rijeke Drine i drugih zamjerki na izvođenje radova, te nakon akcije nadležnih, čak i povuklo mehanizaciju, a mještanima zvorničkog naselja Šepak ostavili pustoš i zabrinutost.

“I prije nego što im je istekao ugovor sa krajem godine, odgovorna lica u preduzeću iz Ugljevika su optuženi za nezakonitosti i protiv njih je OJT Bijeljina podiglo optužnicu, koja je sada u januaru i potvrđena od Suda. Međutim, postavljamo pitanje kako je to preduzeće, takođe u Šepku, od JU “Vode Srpske” i ranije dobilo ugovor, zar je moguće da nije kontrolisano od strane službenika te ustanove što su bili u obavezi na mjesečnom nivou ili od inspekcija. Da ne govorimo da je bilo nemoguće da dobiju posao održavanja riječnih korita, ako su kažnjavani unazad dvije godine. To je njihov propust i na te pojave nismo ukazivali samo u ovom slučaju, već ih ukazujemo i na drugim duž korita rijeke Drine, Bosne ili Vrbasa. U tom vodotoku je šljunkarsko preduzeće, prema izvještaju MUP-a RS, nelegalno izvadilo šljunka u vrijednosti enormnih pet miliona KM, što je više nego dvije godišnje ubrane vodne naknade u svim vodotocima RS” – reakcija je iz NGG “Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u Republici Srpskoj”.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije