Radnički protesti

Povodom protesta rudara u Sarajevu: Sinoć, sastanak u Vladi u kasnim noćnim satima, jer, premijer ujutro mora na nastavak suđenja za korupciju

Rudari su odbili da prisustvuju sastanku. "Nema pregovora. Pregovarali smo i previše. Zahtjevi su jasni, glasni i jednostavni."

Nakon što je juče ujutro obustavljena proizvodnja u sedam rudnika u FBiH koji posluju u sklopu koncerna Elektroprivreda BiH, rudari su u 11 sati započeli protest ispred zgrade Vlade FBiH, koji je trajao čitav dan. A nakon što je dio njih noć proveo na cesti i platou ispred zgrade Vlade protest se nastavlja i danas. Sve do ispunjenja istaknutih zahtjeva, kažu. Među kojima je ostavka svih direktora u koncernu Elektroprivrede i sedam rudnika iz kojih i oni dolaze, stavljanje van snage spornih pravilnika o platama i radnom učinku i utvrđivanje minimalne plate od 1.000 konvertibilnih maraka u rudarstvu u FBiH.

Federalni premijer Fadil Novalić koji se kasno sinoć vratio iz Njemačke, u ponoćnim je satima održao sastanak sa ministrom energije, rudarstva i industrije, direktorom, upravom i članovima nadzornog odbora Elektroprivrede BiH i direktorima rudnika.

Rudari su odbili da prisustvuju sastanku.

“Nema pregovora. Pregovarali smo i previše. Zahtjevi su jasni, glasni i jednostavni.”, izjavio je predsjednik Sindikata radnika rudnika Sinan Husić.

Sinošnji sastanak u Vladi okončan je bez i naznake rješenja. Štaviše, iako su rudari iznijeli jasne zahtjeve, Premijer je, medijima, izjavio da nije dobio odgovor na pitanje šta je tačno problem.

“U tom smislu smo formirali pregovaračku grupu koja treba sa sindikatima rudnika odlučiti šta je problem. Ne možemo riješiti problem ako nemamo drugu stranu”, rekao je Novalić.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić potvrdio je da je formirana radna grupa.

“Mi smo iznijeli zahtjeve koji su došli od sindikata. Izanalizirali smo svaki od ovih osam zahtjeva i zadužit ćemo radnu grupu da uđe u pregovore. Danas sam nekoliko puta zamolio predstavnike sindikata da pregovaramo, ali su rekli ne. Ponovo pozivam sve sindikate da se odazovu, da sjednemo i razgovaramo. Neki od zahtjeva su logični i prihvatit ćemo ih, neki ne i treba razgovor. Nemoguće je smijeniti svih sedam direktora, doveli bismo sve u kolaps”, rekao je Džindić. Dodavši  da se u problem ne smije dovesti snabdijevanje električne energije za FBiH.

Predsjednik Sindikata zaključke Vlade nazvao je neprihvatljivim za rudare. I poručio:

“Sutra očekujemo masovnu podršku radnika i građana Bosne i Hercegovine”.

U međuvremenu, u medijima se pojavio podatak da je stvarni razlog povratka Premijera u Sarajevo i kasnog održavanja sjednice u Vladi, današnji nastavak suđenja u slučaju “Respiratori”.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije