Građanski aktivizam

“Pravda za Davida” podnijela pritužbu protiv tužiteljke Slavice Matijaš

Grupa "Pravda za Davida" podnijela je Kancelariji disciplinskog tužioca BiH pritužbu na ponašanje tužiteljke Slavice Matijaš koja se 1.12. članovima "Pravde za Davida" ispred zgrade Okružnog javnog tužilaštva obratila riječima - "Opet ovi kriminalci".

Grupa “Pravda za Davida” saopštila je da je Kancelariji disciplinskog tužioca BiH podnijeli pritužbu na ponašanje tužiteljke Slavice Matijaš koja se 1.12. okupljenim članovima “Pravde za Davida” ispred zgrade Okružnog javnog tužilaštva obratila riječima – “Opet ovi kriminalci”.

“Time je počinila disciplinski prekršaj “Ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije” iz člana 57. Zakona o Visokom sudskom tužilačkom savjetu BiH.Očekujemo od Kancelarije disciplinskog tužioca BiH da tužiteljki Slavici Matijaš izrekne disciplinsku mjeru”saopšteno je-

Oni su podsjetili da se 1.12.2020. oko 12 časova nekoliko članova neformalne grupe “Pravda za Davida” okupilo ispred Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci povodom odlaska glavnog okružnog tužioca Želimira Lepira u penziju. Došli su sa transparentom na kom je pisalo – “Lepiru, prvo u zatvor, a onda u penziju!”.

“Došli smo da izrazimo naše nezadovoljstvo radom, odnosno neradom tužioca Lepira pogotovo u predmetu ubistva Davida Dragičevića. Dok smo govorili za medije iz zgrade tužilaštva je izašla tužilac Slavica Matijaš i prolazeći pored nas obratila nam se sljedećim riječima – “Opet ovi kriminalci”. Niko od nas nije nikakav kriminalac. Niko od nas nikada nije osuđen ni za kakvo krivično djelo.” kazali su u grupi Pravda za Davida.

“To što tužiteljka Matijaš možda ne podržava grupu i aktivnosti grupe “Pravda za Davida” ne daje joj za pravo da nam se obraća takvim riječima. Posebno želimo da naglasimo da se niko od nas prije tih sramnih riječi nije obratio tužiteljki Matijaš. Većina nije ni znala o kome se radi. Ovakve riječi smatramo nedopustivim za jednog nosioca pravosudne funkcije. Kakvu sliku o tužiocima, tužilaštvu, ali generalno o pravosuđu šalje ovakav sramni nastup jednog tužioca? ” saopštili su.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije