U fokusu

Pravosuđe svjesno amnestira odgovorne za uništavanje dokaza u slučaju ubistva Davida Dragičevića

Sudski postupak protiv kriminalističkih tehničara Policijske uprave Banjaluka Zorana Bošnjaka i Mikice Marijanca, optuženih za uništavanje materijalnih dokaza nakon ubistva Davida Dragičevića još uvijek nije zakazan, a cijeli postupak sada prijeti da uđe u zastaru čime bi se optuženi u potpunosti amnestirali od krivičnog gonjenja.

Naime, suđenje još uvijek nije zakazano, iako je tužilaštvo u Banjaluci prije više od dvije godine podiglo optužnicu protiv Bošnjaka i Marijanca.

Odlično obaviješteni sagovornik portala Gerila.info otkrio je da predmet protiv krim-tehničara stoji godinama u Sistemu za automatsko upravljanje predmetima (skraćeno CMS sistem) Osnovnog suda u Banjaluci, dok postupajući sudija nije uradio nijednu procesnu radnju u konkretnom slučaju, što do sada nije bio slučaj sa predmetima koji su od velikog značaja, posebno za javnost.

Iz Osnovnog suda u Banjaluci odgovaraju da će predmet biti zakazan “u skladu s rasporedom i planom rješavanja predmeta postupajućeg sudije”.

Izvršenom provjerom kroz CMS sistem, utvrdili smo da u predmetu u kojem su optuženi Zoran Bošnjak i Mikica Marjanac, nije zakazan glavni pretres, a isti će biti zakazan u skladu s rasporedom i planom rješavanja predmeta postupajućeg sudije koji se rješavaju hronološkim redom, zavisno o datumu inicijalnog akta u predmetu”.

Sumnjama da se cijeli predmet namjerno odugovlači kako bi ušao u zastaru idu u prilog i odredbe Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Naime, krim-tehničari optuženi su za krivično djelo sprečavanje dokazivanja za koje se može izreći kazna do tri godine zatvora

U članu 95. KZ RS tako se navodi da zastarjelost krivičnog gonjenja nastupa tri godine od izvršenja krivičnog djela za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora preko jedne godine, a pet godina od izvršenja krivičnog djela za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora preko tri godine.

Kako se za krivično djelo koje je stavljeno na teret optuženima može izreći do tri godine zatvora, jasno je da će ova zastara nastupiti u narednom periodu.

Prvostepeno suđenje još nije ni zakazano, a kada bude zakazano mora se uzeti u obzir da ono u prosjeku traje i duže od godinu dana, nekada čak i dvije godine. Nakon prvostepenog suđenja, predmet odlazi na Okružni sud u Banjaluci, a period od prvostepene presude do drugostepene odluke je oko godinu dana. Dakle, i kada počne suđenje do drugostepene odluke u slučaju proći će minimum dvije do čak tri godine i to u slučaju ako drugostepeni sud potvrdi prvostepenu presudu. Ukoliko je kojim slučajem ukine, predmet se vraća Osnovnom sudu u Banjaluci“, objasnio je odlično obaviješteni sagovornik portala Gerila. info.

Bokserice Davida Dragičevića misteriozno nestale

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je još početkom septembra 2018. godine podiglo optužnicu protiv kriminalističkih tehničara Policijske uprave Banjaluka Zorana Bošnjaka i Mikice Marijanca zbog krivičnog djela sprečavanje dokazivanja u istrazi ubistva Dragičevića.

Nakon potvrđivanja optužnice, Zoran Bošnjak se o krivici izjasnio u decembru 2018. godine, a Marijanac u januaru 2019. godine.

Prema optužnici, Marijanac i Bošnjak su bacili bokserice koje su 25. marta 2018. godine, nakon obdukcije tijela ubijenog mladića, prebačene u depozit Policijske uprave Banjaluka, odnosno u prostoriju za sušenje predmeta.

Dakle, u namjeri da spriječe ili otežaju dokazivanje uništili su predmet koji služi kao dokaz, čime su počinili krivično djelo “sprečavanje dokazivanja”, navodi se u optužnici.

Marijanac i Bošnjak su se odvojeno u banjalučkom Osnovnom sudu izjasnili da nisu krivi za krivično djelo koje im je optužnicom stavljeno na teret.

Iz iskaza optuženih kriminalističkih tehničara tokom istrage moglo se jasno vidjeti da je nestanku mogućeg krunskog dokaza prethodila rasprava između Marijanca i  Bošnjaka sa jedne, te inspektora Siniše Kojdića s druge strane, a koji nije ni obuhvaćen optužnicom.

Tokom saslušanja u istrazi su prebacivali odgovornost s jednih na druge, pa su tehničari navodili da je inspektor bio taj koji je rekao da se donji veš baci, ali nije jasno ko je na kraju bacio materijalni dokaz.

Bokserice ubijenog Dragičevića, misteriozno su nestale nakon što je kompletna odjeća sa beživotnog tijela ubijenog mladića iz Zavoda za sudsku medicinu RS odnesena na sušenje u Policijsku upravu Banjaluka.

Nestanku dokaza prethodila je rasprava između kriminalističkih tehničara Policijske uprave Banjaluka Mikice Marijanca i Zorana Bošnjaka sa jedne, te inspektora Siniše Kojdića sa druge strane.

Inspektor Kojdić je kao svjedok pred tužiocima izjavio da se ne može sjetiti šta je pričao dok je boravio sa kriminalističkim tehničarima u prostoriji za sušenje dokaza, ali je zato bio siguran da tehničarima nije rekao da bace bilo šta od predmeta.

Svjedok je naveo da je on u tom momentu obavio više telefonskih razgovora, kako sa rukovodiocima, tako i sa dežurnim tužiocem, te da nije obraćao pažnju na to šta rade krim-tehničari, a napomenuo je da se radi o krim-tehničarima sa višegodišnjim iskustvom“, navedeno je u dokumentaciji tužilaštva.

Privremeno udaljeni s posla

Optuženi krim- tehničari Zoran Bošnjak i Mikica Marijanac su “privremeno udaljeni” sa posla do okončanja krivičnog, odnosno disciplinskog postupka.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije