Vijesti

Predsjednica suda Divna Bošnjak smijenjena nakon što je zaposlila dva bratića

Ured disciplinskog tužioca je zabilježio nekoliko pritužbi protiv sada bivše predsjednice Općinskog suda u Mostaru, smijenjene na osnovu prijave koju je protiv nje podnio jedan od kandidata. Stranačke ravnoteže radi, uporedo je zaposlila i člana porodice kadra SDA.

Protiv Divne Bošnjak, koja je u septembru 2020. godine odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH razriješena s pozicije predsjednika Općinskog suda u Mostaru, u Uredu disciplinskog tužioca postoji nekoliko pritužbi, potvrđeno je za Žurnal.

“Ured ne može davati više informacija o samom sadržaju pritužbi”, kažu u UDT-u.

Bošnjak je na čelu Općinskog suda u Mostaru bila od novembra 2016., a razlog za smjenu je taj što je zaposlila bratića u sud u kojem je bila predsjednica. Iako je provedena konkursna procedura ona se nije izuzela, a VSTV je smatrao da je to trebala uraditi, te da je svojim ponašanjem naštetila ugledu sudijske funkcije.

Disciplinska tužba protiv Bošnjak je pokrenuta po prijavi Riada Demića, jednog od kandidata.

Nije se izuzela iz konkursne procedure

U njegovoj prijavi stoji da je Bošnjak, kao predsjednica mostarskog Općinskog suda, tokom 2017. raspisala dva javna oglasa za upražnjeno mjesto višeg referenta za unos podataka, te viši referent – vozač. Jedan je objavljen 3. augusta, a drugi 27. decembra. Na oba oglasa se prijavilo više desetina kandidata, a jedan od njih bio je i Demić.

On naglašava da Bošnjak, tokom konkursnih procedura, nije utvrđivala činjenice koji kandidat ima najbolje profesionalne sposobnosti za obavljanje ponuđenih poslova, niti je primjenjivala bilo koji drugi objektivni kriterij za izbor kandidata.

“Ona je oba puta zaposlila svoje bratiće. Prvi put to nismo ni skontali, jer dobiješ odbijenicu, bez nekog većeg obrazloženja. Tek nakon drugog konkursa saznali smo da je među kandidatima bio i njen bratić, a da je drugog bratića zaposlila ranije”, priča Demić.

Sve ovo Demić je naveo i u žalbi koju je prvo uputio Divni Bošnjak, koju je ona odbacila, a potom i u krivičnoj prijavi koju je podnio Kantonalnom tužilaštvu u Mostaru. Međutim, ovo tužilaštvo je 3. decembra donijelo naredba o neprovođenju istrage uz obrazloženje da ne postoji osnov sumnje da je prijavljena osoba počinila krivično djelo povreda ravnopravnosti u zapošljavanju i zloupotreba položaja.

Sporna još neka zapošljavanja

Demić se potom sa pritužbom obratio i Uredu disciplinskog tužioca. U vrijeme kada je u BiH dolazio njemački pravnik Reinhard Priebe, koji je radio izvještaj o stanju u bh pravosuđu, Demić je dobio obavijest iz UDT-a da će disciplinski tužilac pri VSTV-u ispitati njegovu prijavu.

“To je samo mala čašica za koju su se oni uhvatili. Zbog naše prijave su je sklonili s mjesta predsjednika, ali su je ostavili da radi kao sudija. Ovo za konkurse je možda njen i najmanji grijeh šta je sve još radila u svojoj službi”, kaže Demić.

On se u svojim prijavama (tužilaštvu i UDT-u) osvrnuo i na neka druga nezakonita zapošljavanja Divne Bošnjak. Za Demića su sporna još neka zapošljavanja iz ova dva Javna oglasa za koja tvrdi da je Bošnjak sa izborom određenih kandidata, za koje navodi da nisu ispunjavali osnovne uslove iz oglasa po pitanju stručne spreme i radnog iskustva, izašla u susret određenom visokom funkcioneru u Mostaru, a koji navodno pripada lokalnom SDA.

Divna Bošnjak je i ranije bila disciplinski kažnjavana. Odlukom VSTV-a 2018. godine izrečena joj je javna opomena zbog propuštanja pozivanja stranke u postupku naplate potraživanja.

Oznake

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije