Neformalna grupa građana Drvara i Bosanskog Grahova protiv odlaganja otpada iz Italije u njihovoj opštini

Predstavnik građana poručio: Uklonite otpad u roku od 7 dana ili ćemo preduzeti radikalnije mjere

Ovo je još jedan primjer gdje se pokazalo da brigu o nama i našoj zemlji nije moguće prepustiti izabranim i imenovanim političarima - briga o našem okolišu mora postati naša svakodnevna bitka.

Tekstilni otpad iz Italije, koji je uznemirio građane Drvara i Bosanskog Grahova i zbog koga je, početkom jula, došlo do protesta i višednevne blokade puteva u ovim opštinama, još uvijek nije uklonjen.

Zbog toga je u petak, 17.7. organizovan sastanak u Ministarstvu okoliša i turizma, kome su uz ministricu Editu Đapo prisustvovali i načelnici pomenutih opština i predstavnik neformalne grupe građana koja je prva ukazala na problem odlaganja otpada u ovim gradovima i organizovala proteste ovim povodom.

Ranije je Ministrica Đapo izrazila podršku načelnici opštine Drvar i građanima Drvara u borbi da sve sumnjive okolnosti izvedu na čistac, izjavivši:

“Pozivam kantonalnog ministra da objasni zašto je kantonalna dozvola izdata bez javne rasprave i učešća javnosti. Ako je firma registrovana na adresi Titova 1 u Drvaru, a na toj adresi se nalazi zgrada Općine Drvar, očigledno je da postoje određene malverzacije. Ukoliko se ustanovi da kompanija nije spremna za rad, otpad koji je uvezen iz Italije bit će vraćen, uvoznik kažnjen, a svi u Općini Drvar i Kantonu 10 koji su izdali potrebne dokumente i dozvole za rad odgovarat će u tužilaštvu”.

No ništa od ovoga se, još uvijek nije desilo. A na sastanku u petak Ministrica je dala novo obećanje:

„Mi smo se dogovorili da u sljedećoj sedmici, ja još jednom urgiram Ministarstvu okoliša Italije, da se dobije dozvola za povrat ovog otpada, a naravno, ukoliko se to ne desi, onda bi smo trebali iznaći da se ovaj investitor koji je uvezao otpad, s namjerom da ga reciklira u Drvaru, obzirom da nije uspostavio u Drvaru pogon za reciklažu, da se on riješi ovog otpada – u roku od sedam dana trebali bi iznaći rješenje, tako da u roku sedam dana ovog otpada više ne bude u ovim sredinama.”

Načelnici pomenutih opština – Dušica Runić i Milorad Gligić – apelovali su za hitno rješenje ovog poblema. A Mirko Blagojević, predstavnik neformalne grupe građana Opštine Bosansko Gahovo, upozorio je:

„Ministrica nas je dočekala i dala nam obećanje da će to biti uklonito, ukoliko ne bude to uklonito, morat ćemo preduzet radikalnije mjere, jer nam je otpad dotjerat do prozora spavaćih soba, 20 metara od spavaće sobe. Svi znademo da je to nelegalno, kako je to ušlo… to neko mora  znati.

Anes Podić, iz Udruženja građana Eko akcija, komentarišući, za magazin Buka, čitavu situaciju, upozorio je da je ovo što je otkriveno u Grahovu i Drvaru, zapravo tek vrh ledenog brijega smrtnosne sprege mafije i  korumpirane politike. I da uopšte nije poznato koliko je otpada do sada uveženo u BiH i kakva je šteta počinjena. Konstatujući da ova tema ne bi ni došla do javnosti da se lokalno stanovništvo u Drvaru i Grahovu nije pobunilo:

„Da lokalno stanovništvo u Grahovu i Drvaru nije reagovalo na vrijeme i podiglo uzbunu, uveženi otpad bi nestao bez traga, rasturen širom BiH. Ovo je još jedan primjer gdje se pokazalo da brigu o nama i našoj zemlji nije moguće prepustiti izabranim i imenovanim političarima – briga o našem okolišu mora postati naša svakodnevna bitka“.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije