Vijesti

Pri kraju odabir američkog anti-koruptivnog savjetnika u Kantonu Sarajevo

Direktor Biroa za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i provođenje zakona (INL) pri Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država Benjamin A. Rockwell posjetio je Kanton Sarajevo, a primili su ga predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Danijela Kristić, premijer Edin Forto i ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić, stoji u saopštenju za javnost kantonalnog ministarstva pravde i uprave.

Radni sastanak je nastavak saradnje Američke ambasade u BiH i Kantona Sarajevo na polju borbe protiv korupcije, a koja je definirana Memorandumom o razumijevanju.

Ovaj dokument krajem prošle godine su potpisali premijer Forto, ambasador SAD u Bosni i Hercegovini Eric Nelson i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Jorgan Andrews i njime je određena pomoć SAD-a u jačanju kapaciteta Ureda za kontrolu kvaliteta i borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo.

Predstavnik Ambasade SAD informisao je da je njihov proces identifikacije anti-koruptivnog savjetnika, koji je američki državljanin, u finalnoj fazi, a koji će raditi pri Uredu za borbu protiv korupcije. Radi se o osobi koja ima iskustva u uspješnom istraživanju i procesuiranju slučajeva javne korupcije.

Naglasili su da je njihov cilj graditi kapacitete i podržati institucionalnu saradnju između sarajevske policije, Tužilaštva, Ureda za kontrolu kvaliteta i borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo i drugih institucija. U sklopu toga finansiraju Program saradnje i partnerstva u oblasti krivičnog prava u borbi protiv korupcije u BiH.

“Također, zadovoljni smo što su naši partneri iskazali spremnost za saradnju tokom 2020. godine na polju prevencije korupcije i podizanje svjesti o štetnosti korupcije kroz edukativne programe usmjerene prema mladima”, kazala je Brčić.

Predstavnici Ambasade SAD su iskazali punu opredjeljenost i podršku na implementaciji započetih procesa, a kako bi se dobre prakse uspostavljene u Kantonu Sarajevo, a prepoznate i u izvještajima međunarodnih eksperata, prenijele i na druga područja Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je posebno istaknuto da je osnovni cilj ove saradnje sužavanje prostora za korupciju, ali i dovođenje odgovornih pred lice pravde, kako bi se vratilo povjerenje građana u javne vlasti i institucije koje osiguravaju vladavinu prava, navedeno je u saopštenju.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije