Građanski aktivizam

Pritisak javnosti urodio plodom – ugašen požar na gradskoj deponiji u Drvaru

No, gašenjem požara bitka za čist vazduh u Drvaru nije potpuno dobijena. Jer je postojeća gradska, deponija – ilegalna.

Pritisak javnosti, nakon alarmantnih upozorenja mještana mjesne zajednice Zaglavica i ekoloških aktivista da je požarom na gradskoj deponiji “Vušić polje” u Drvaru na pomolu ekološka katastrofa, urodio je plodom. Danas, 14.09.2023., u popodnevnim satima, ugašena je vatra i zaravnat je teren na lokalitetu, koji, inače, formalno nije prilagođen standardima za deponovanje krutog otpada, odnosno nije ozvaničen zakonski kao gradska deponija.

“Dva bagera su zaravnali teren, vatra je ugašena i sutra, 15.09.2023., će, kako su nam rekli u inspekcijama, biti navučena zemlja i neće biti bojazni da bi se požar mogao ponovo javiti. Pogoduje nam i kiša koja je popodne pala, ali zahvaljujemo se svima koji su nam pomogli da se izvrši pritisak na Opštinu i kantonalne vlasti i riješi ovaj problem” – kaže nema Petar Pećanac, predsjednik MZ Zaglavice.

Kaže da se pita šta bi bilo da nije bilo tog pritiska i efekata, aludirajući na neodgovornost i nezainteresovanost vlasti. I napominjući da, po njemu, nije bilo potrebno da se ovdašnji mještani dvanaest dana bore sa dimom i smradom, već je trebalo još prvi dan da se vatra ugasi, nakon što su o svemu obavijestili inspekcije, opštinu i druge nadležne.

“Krenulo je paljenjem guma na neuređenoj, formalno privremenoj deponiji za Grad Drvar, 3. septembra, a vatra je potom zahvatila i kompletan lokalitet na kojem se mjesečno lageruje više od 3.000 metara kubnih razne vrste otpada. Ono što je moglo da izgori izgorjelo je, ali je vatra otišla u dubinu i pored pokušaja da se ugasi i dim i smrad su se se širili bez kontrole drvarskom dolinom” – pojašnjava Pećanac.

“Učinili smo i mi, sve u okviru svog uticaja i mogućnosti, da animiramo sve do kojih smo mogli doprijeti da se problem podigne na javni nivo i o opasnosti od požara na deponiji u Drvaru čuje dalje od lokalne sredine. Drago nam je da smo uspjeli, a posebno je Petar učinio mnogo da se problem riješi, ali na ovome ne treba stati. Treba izvršiti pritisak da se vlasti napokon sjete da je neophodno trajno rješavanje legalnosti rada gradske deponije” – reakcija je poznate drvarske aktivistkinje, Živane Sabljić, koja je prije dvije godine bila predvodnik aktivista koji su uspješno vođenom kampanjom i javnim pritiskom, uspjeli da natjeraju Federalnu vlast da riješi problema sa potencijalno opasnim otpadom, doveženim iz Italije, pod sumnjivim okolnostima.

Petar Pećanac, inače poznati alpinista, prvi iz BiH koji je 2007. godine ostvario uspon na vrh Mount Everesta, kaže da gašenjem požara njihova bitka za čist vazduh u Drvaru nije potpuno dobijena. Jer, posjeća da je formalno ova, iako gradska, deponija – ilegalna. I nema potrebnu licencu za zbrinjavanje krutog, industrijskog, komunalnog i drugih vrsta otpada.

Lokalna i kantonalna vlast se trebaju, što prije, u okviru svojih nadležnosti, pobrinuti da deponija u ovoj mjesnoj zajednici, kojom gazduje gradsko preduzeće “Komunalac”, shodno Strateškom planu općine Drvar iz 2007. godine, riješi pitanje legalnosti ili da odrede drugu trajnu lokaciju gradske deponije i istu usklade sa zakonski propisanim normama.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije