Građanski aktivizam

Privilegovana preduzeća bliska vlastima mjesecima vade šljunak iz rijeka, a da za njega ne plate niti jedan pfening

„Država nam je kriminalna i koruptivna i svako može da radi šta hoće sa rijeka i šuma.“, požalio se aktivistima jedan od mještana Vranjaka.

Potvrđene su sumnje da pojedinini šljunkari ne plaćaju određenu im, najčešće minimalnu, naknadu za izvađeni šljunak iz korita rijeke u Republici Srpskoj. Na to duže vrijeme ukazuju aktivisti neformalne grupe građana „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u Republici Srpskoj“, koji kažu da su dobili čvrste dokaze da privilegovana šljunkarska preduzeća bliska vlastima mjesecima vade mineral iz rijeka, a da za njega ne plate niti jedan pfening.

„Za tu tvrdnju posjedujemo dokaze za sada iz Modriče, gdje je jedno preduzeće registrovano u Sarajevu sa podružnicom u Banjaluci dobilo saglasnost za eksploataciju šljunka iz korita rijeke Bosne na tri lokaliteta na području Modriče, a da nije u budžet RS, a time ni u budžet opštine, uplatilo naknadu. To su nam potvrdili u opštini Modriča, a pribavili smo i pisani dokaz nadležnog Ministarstva finansija RS. Ubjeđeni smo da ovo nije usamljen slučaj i „češljamo“ i ostala šljunkarska preduzeća, jer se eksploatacija šljunka trenutno u RS odvija na 45 lokaliteta“ – informacije su iz ove NGG.

Aktivisti kažu da su u posjedu mape svih aktuelnih lokaliteta sa saglasnostima „Voda Srpske“ za izvođenje radova u vodotocima u ovom entitetu i prema njoj u posao na području Modriče od 31.3.2023. godine uvedena je firma „HD Razvoj“ Sarajevo na lokalitetima „Vranjak 2“, „Skela Dugo polje“ i „Modriča Mostovi“. Dobili su saglasnost da do 30.06.2024 iz korita rijeke Bosne izvade ukupno 306.000 metara kubnih riječnog materijala.

Mještani Vranjaka, na čijem se području odvija eksploatacija šljunka kažu da im se vozači kamiona predstavljaju da su iz Banjaluke, te da se eksploatacija odvija intenzivno, pa čak i vikendom.

„Nekada se šljunak iz naše mjesne zajednice vozio volovskim zapregama iz rijeke Bosne na željezničku stanicu u Vranjaku, gdje se pretovarao u vagone i odatle željeznicom, najviše u Hrvatsku. Od vozača čujemo da i sada dio odlazi u tu susjednu zemlju. Ali, ranije se za svaki kubik plaćao porez, a ovi danas izvoze milione kubika, a ne plaćaju, jer je takva država. Država je kriminalna i koruptivna i svako može raditi šta hoće sa rijeka i šuma. E, zato nam majka priroda vraća“ – požalio im se, kažu aktivisti, jedan od mještana Vranjaka, koji razumljivo nije želio da mu se pomene ime.

Inače, proteklih godina Vranjak je često bio meta nezajažljivih šljunkara, sa žalbama i prijavama inspekcijama i policiji mještana da se ne vadi samo šljunak iz korita. Žale se da su iskopom obuhvaćene i obližnje njive, a da se prije vađenja šljunka iz korita rijeke uništavaju mlade vrbe i krči teren, čime bageri prave “pistu” na kojoj niknu ogromne deponije. Nakon što se šljunak odveze u nepoznatom pravcu iza šljunkara ostaju devastirano zemljište i krateri, za što niko i nikada nije snosio bilo kakvu odgovornost.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije