Svi smo mi Nadin - Inicijativa za unaprjeđenje procedure izmještanja pacijenata na liječenje u inostranstvo, Sarajevo

Prof. dr. Gavrankapetanoviću se nastavlja postupak oduzimanja licence, odlučila četiri člana Etičkog komiteta Ljekarske komore

Od devet članova, jedno je bilo protiv oduzimanja licence.

Sjednica Etičkog komiteta Ljekarske komore Kantona Sarajevo, na kojoj se danas satima raspravljalo o, navodnom, kršenju etičkog kodeksa prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića, završena je odlukom četiri člana Komiteta da se nastavi postupak oduzimanja licence uglednom ortopedu.

– Njihov je stav bio da nisam smio iznositi svoj stav (o tome da je sveta dužnost svakog ljekara da liječi dijete, u ovom slučaju, malu Nadin Smajlović), mimo Pedijatrijske klinike, rekao nam je večeras prof. Gavrankapetanović.
Prema njegovim saznanjima, od devet članova Etičkog komiteta, petero je bilo prisutno, a jedno je bilo protiv toga da se nastavi postupak oduzimanja licence. Nije jasno kako je na osnovu četiri glasa moguće nastaviti postupak kada nam je danas generalni sekretar Ljekarske komore prim. dr. Harun Bilalović rekao da je za odluku potrebno pet glasova!

 

– Dakle, suština je da su me sada poslali pred tužioca Komore, ističe prof.Gavrankapetanović, napominjući da je Sud proglasio Komoru nelegalnim, ali oni idu dalje.

Podsjećamo na to da je sve krenulo nakon što ljekari na Pedijatrijskoj klinici KCUS nisu htjeli liječiti malu Nadin, odnosno nisu htjeli staviti svoj potpis za njeno izmještanje. Djevojcica je ipak o trošku države otišla u Tursku, i sada je izliječena.

Ali, zbog toga što je iznio svoj jasan i oštar stav spram takvog ponašanja kolega, prof.dr.Gavrankapetanoviću sada prijete gubitkom licence za rad.

– Neka mi je oduzmu, svoje mišljenje ja ne mijenjam, kaže nam prof. dr. Gavrankapetanović.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije