Građanski aktivizam

Propao pokušaj vlasti da miniraju javnu tribinu na Ozrenu – Ekološki aktivisti apeluju: Sačuvajmo Ozren radi naše djece!

Iako su pokušali da se približe poligonu i uđu u salu, gdje se tribina pod nazivom “Problematika eksploatacije kamena i posljedice geoloških istraživanja i potencijalnog otvaranja rudnika nikla i kobalta na Ozrenu” održavala, policija nije dozvolila pristup organizovanoj grupi i stranački aktivisti SNSD-a, predvođeni svojim vođama, su se nakon nekog vremena zadržavanja na trotoaru regionalne ceste Doboj–Maglaj i na poligonu Trbuk–Osojnica mirno razišli.

Današnja (31.03.2024.) javna tribina, započeta ponovo, simbolično, u podne, na Ozrenu, u Trbuku, održana je sa tenzijama, jer su na nju gradske vlasti poslale svoje stranačke aktiviste, koje su pripadnici Policijske uprave Doboj bili prinuđeni onemogućiti da prisustvuju ovom skupu u organizaciji Ekoloških udruženja “Ozrenski studenac” i “Gostilj – Ozren”.

Iako su pokušali da se približe poligonu i uđu u salu, gdje se tribina pod nazivom “Problematika eksploatacije kamena i posljedice geoloških istraživanja i potencijalnog otvaranja rudnika nikla i kobalta na Ozrenu” održavala, policija nije dozvolila pristup organizovanoj grupi i stranački aktivisti SNSD-a, predvođeni svojim vođama, su se nakon nekog vremena zadržavanja na trotoaru regionalne ceste Doboj-Maglaj i na poligonu Trbuk-Osojnica mirno razišli.

Prije toga su negodovali zbog onemogućavanja pristupa, obrazložući da su samo željeli da čuju šta to organizatori imaju reći na temu geoloških istraživanja i potencijalnog otvaranja rudnika na Ozrenu. Iako su mogli čuti govornike na tribini putem postavljenog ozvučenja stranački aktivisti nisu bili zadovoljni tim pojašnjenjima, a nisu ni objasnili zašto su na javnu tribinu došli kao organizovana grupa a ne kao pojedinci, što bi bilo logično za prirodu skupa. No, sve je, srećom, proteklo bez incidenata i sukoba.

Podsjećamo, lokalne vlasti u Doboju su, iako to prvobitno nije predviđeno, nenadano i bez ikakvog ispitivanja stavova mještana ozrenskih naselja na dijelu Ozrena koji pripada Gradu Doboj, donijele odluku o odobravanju geoloških istraživanja. Odbornici Skupštine grada Doboj su na 19.sjednici 25.05.2023. godine na prijedlog iz Kabineta gradonačelnika dali saglasnost za te radove, a Ministarstvo energetike i rudarstva RS investitoru “Lykos Balkans Metals” na osnovu tog akta izdalo Rješenje o odobravanju geoloških istraživanja 19.10.2023. godine. Da bi Gradonačelnik, nedavno, na izraze protivljenja aktivista tim istraživanjima, uprkos svemu, negirao provođenje bilo kakvih istraživanja.

Što se tiče poruka sa današnje javne tribine, organizatori su okupljenima pojasnili da je ovo sedma po redu od kada su na Ozrenu u opštini Petrovo započela istraživanja, koja su ukidanjem Rješenja o njihovom odobravanju u mjesnim zajednicama te opštine Sočkovcu, Karanovcu i Kakmužu, ubustavljena 31.05.2022. Naglasili su da ih žele upoznati sa opasnostima od planiranih  geoloških istraživanja i potencijalnih otvaranja rudnika nikla i kobalta, te da ekolozi šalju zajedničku poruku da su ti projekti štetni po životnu sredinu i da ih ne žele, kao ni ogromna većima mještana ozrenskih naselja.

“Smatramo da u 21. vijeku zaslužujemo život dostojan čovjeka. Mi nismo rušioci Republike Srpske kako nas predstavljaju, već ljudi koji su je stvarali i koji ne osporavaju razvoj i RS i našeg Ozrena. Naša ljudska odgovornost i obaveza je da ne dozvolimo da priroda Ozrena postane jalovište rudnika, da se zatruje zemlja koja nas hrani, voda koju pijemo, vazduh koji dišemo, da ne dozvolimo naš biološki nestanak. Sačuvajmo Ozren radi naše djece!” – poruka je sa ovog skupa u Trbuku kod Doboja.

Jedan od aktivista, inžinjer za zaštitu životne sredine, Zoran Poljašević, je istakao da na području Sočkovca, Karanovca i Kakmuža u opštini Petrovo, investitor prema namjerama za nastavak istraživanja, koje javno iskazuje, zapravo očekuje obnovu Rješenja za radove nakon što se u NSRS usvoji novi Zakon o geološkim istraživanjima RS, čijim nacrtom je isključeno davanje mišljenja i saglasnosti za istraživanja i lokalnih zajednica.

“Proširenje istražnog polja na Ozrenu investitor je dobio davanjem saglasnopsti vlasti Doboja i na druga ozrenska naselja Boljanić, Suvo Polje, Osojnicu, Tekućicu, kao i na Gostilju. Zašto bi neko ulagao ogroman novac na istraživanja, ako ne i da to “oplodi” otvaranjem rudnika i to nam je sasvim jasno. Jasno nam je, i to se i ne krije, da bi, od prikazane dobiti, kada bi se otvorio rudnik, nama ovdje ostajalo tri do četiri procenta, a sve ostalo ide za Australiju. Trideset godina se kod nas pljačkalo iznad zemlje, a sada bi, kada su nas raselili, opljačkali i ispod zemlje” – rekao je Poljašević na današnjoj tribini u Trbuku.

Podsjećamo, ovaj aktivista “Ozrenskog studenca” je na isteku prethodne godine ostao bez zaposlenja, jer mu u “Elektrodoboju” nisu produžili ugovor, a to se povezivalo sa njegovim javnim istupima i protivljenjima geološkim istraživanjima i otvaranju rudnika na Ozrenu, odakle je porijeklom.

Inače, na ovoj Javnoj tribini bilo je riječi i o problemima koje mještanima Donja Paklenica, Osojnica, Trbuk i Rječica kroz koje prolaze teretna vozila prave tri koncesionara kamenoloma u podnožju Ozrena. Zatraženo je da se dionica puta koja prolazi kroz ova naselja adekvatno održava, te da vozači kamiona, angažovanih na eksploataciji kamena sa lokalnih kamenoloma, poštuju saobraćajna pravila, zbog čega se i od Saobraćajne policije PU Doboj traže strožije kontrole.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije