Građanski aktivizam

Protest građana Trebinja, zbog namjere gradnje na poljoprivrednom zemljištu – Subota, 04.03. od 11:00

“Pozivamo sve slobodne građane da prisustvuju skupu i podrže našu borbu protiv korumpirane vlasti, kao i naša nastojanja da zaštitimo nacionalizovanu i bespravno oduzetu privatnu imovinu, te, njen povrat starim vlasnicima."

Neformalna grupa građana „Pokret za restituciju Trebinje“, u subotu, 04.03., organizuje protestno okupljanju građana, protiv namjere vlasti da, protivno zakonima, gradi na poljoprivrednom zemljištu u Trebinju.

Okupljanje će se održati na Trgu palih boraca u Trebinju sa početkom od 11 sati.

Podsjećamo, već dvije godine Pokret za restituciju Trebinje ukazuje na to da lokalne vlasti Grada Trebinja, uz podršku entitetskih, pokušavaju poljoprivredno zemljište na teritoriji Grada Trebinja pretvoriti u građevinsko, kojim će upravljati mimo zakona. Navedeno zemljište se u Urbanističkom planu tretira kao poljoprivredno i na takvom nije dozvoljena bilo kakva gradnja, a uz to postoji i zabrana upravljanja ovim zemljištem, jer je još uvijek na snazi Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine iz 2005. godine, odnosno njegove izmjene i dopune iz 2022. godine.

Iz Pokreta su uputili poziv svojim sugrađanima, “naročito stanovnicima Zasada, Pridvoraca, Gomiljana, Volujca, Todorića, Bihova, Čičeva, Rasovca, Lapje, Poljica, Polica i svim ostalima kojima je nezakonito oduzeta imovina”,  da im se pridruže na protestima:

“Pozivamo sve slobodne građane da prisustvuju skupu i podrže našu borbu protiv korumpirane vlasti, kao i naša nastojanja da zaštitimo nacionalizovanu i bespravno oduzetu privatnu imovinu, te, njen povrat starim vlasnicima. Ne dozvolimo da nam šačica korumpiranih političara otima đedovinu. Samo po zakonu! Stop gradnji na poljoprivrednom zemljištu!”

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije