Građanski aktivizam

PROTEST: Građani na ulicama Bihaća traže rješenje migrantske krize

U Bihaću su oko 19 časova počeli protesti zbog aktuelne migrantske krize koja najviše pogađa upravo taj grad i Unsko-sanski kanton u cjelini.

Kako javljaju lokalni mediji, stotine građana je na centralnom gradskom trgu.

“Avaz” prenosi da su građani iz Bužima, Cazina, Bosanske Krupe, Ključa, Sanskog Mosta, Velike Kladuše došli na proteste kako bi iskazali nezadovoljstvo. Istaknuti građani Bihaća drže govore o problemu prisustva migrantske populacije te ga da država u najkraćem roku mora riješiti, piše Cazin.net.

Govornici se smjenjuju jedan za drugim. Uglavnom pričaju o problematici prisustva migrantske populacije te da država ne rješava ovaj problem a da to mora uraditi u najkraćem roku.

Prisutni građani Bihaća i okolnih mjesta komentarišu kako djecu ne smiju poslati u škole niti pustiti na ulicu ili izletišta, dok se migranti slobodno kreću i još slobodnije prelaze istočnu granicu BiH, piše ovaj portal.

Jedan od glavnih zahtjeva je deportacija migranata u matične zemlje i to što hitnije.

Građani također smatraju migrante krivima za onečišćenje gradskih sredina i za veliki broj provalnih krađa. Trazi se ukidanje migrantskih centara i to hitno

Zanimljivo je da prema objavljenih fotografijama rijetko ko od prisutnih na protestu nosi maske, niti se poštuje fizička distanca. Policija zasad nije reagovala zbog toga

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije