Regija i svijet

Protest medicinskih radnika u Madridu zbog smanjenog ulaganja u zdravstvo

Ljekari i medicinske sestre izašli su na ulice Madrida u znak protesta zbog smanjenog ulaganja u zdravstvo.

Pevajući “manje zastava i više sestara”, plešući i udarajući u bubnjeve oko 4.000 demonstranata prošlo je ulicama Madrida, regionu koji je najgore pogođen Covidom.

Lusija Tijelvez, pomoćni zdravstveni radnik, rekla je da ove mjere znače segregaciju u zdravstvu, odnosno za sve morate da platite.

“Ako je privatno zdravstvo onda se tu radi o biznisu, u državne ustanove svi dolaze. Ako nemate novca, neće dobiti odgovarajuću njegu”, pojasnila je ona.

Regionalna vlada Madrida odbacila je tvrdnje da pravi rezove i ukida neke zdravstvene usluge. U međuvremenu, španski mediji objavili su fotografije na kojima se vide gradovi i ulice pune kupaca pred Božić, što je izazvalo bojazan od novog talasa pandemije.

Španska Vlada razmatra ograničenje okupljanja za Božić na šest ljudi. Premijer Pedro Sančez apelovao je da Španci izbjegavaju velika porodična okupljanja ovog Božića kako bi se suzbila epidemija.

“Narednih nekoliko mjeseci biće odlučujući. Prema predviđanju stručnjaka, mi ćemo doći u kritičnu fazu pandemije u vrijeme prve masovne vakcinacije”, rekao je juče Sančez.

U Španiji je do sada virusom korona zaraženo 1.628.208 ljudi, dok je umrlo 44.668.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije