Građanski aktivizam

Protest mještana kod Doboja zbog kamenoloma

Mještani Kostajnice kod Doboja održali su mirne proteste zabrinuti zbog miniranja u dva kamenoloma koji se nalaze u njihovoj mjesnoj zajednici, dok iz firme Tatić, koja upravlja jednim od kamenoloma kažu da imaju sve potrebno dozvole što je i potvrđeno iz Republičkog rudarskog inspektorata.

Kamenolom u Kostajnici kod Doboja je bio u fuknciji do 2009. godine, kada je zbog zaštite životne sredine Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju obustavilo miniranja u kamenolomu. Međutim, prije par dana miniranja dijela kamenoloma su nastavljena što je uznemirilo mještane Kostajnice i Grabske.

“Nažalost svjedoci smo da je prije dva dana jedna jaka detonacija uznemirila građane naše mjesne zajednice i mi više nećemo tolerisati i nećemo se dovesti u situaciju da narod naše mjesne zajednice strahuje da nije obavješten na vrijeme kada će biti ta miniranja”, rekao je Amir Hurtić, predsjednik MZ Grabska.

“Mi smo svoj patriotizam i izgradnjom autoputa 5C već pokazali kada smo da kažem za neznatno mala sredstva ustupili nekakve parcele koje su jako bitne mještanima mjesne zajednice u Polju, ali da dozvolimo baš da nam se i kuće oskrnave i unište, to vjerujte da niko od nas neće dozvoliti”, kaže mještanin Kostajnice Zlatan Prešić.

Danka Paravac, mještanka Kostajnice, kaže da je bilo jezivo i da se drmala cijela kuća.

2009. godine kuće u blizini kamenoloma su pretrpile oštećenja, pa su mještani Kostajnice u strahu da se isto ne ponovi.

“Oni miniraju intenzivno,evo prekjuče su tri mine ispalili u razmaku po 15 minuta, a ja sam tu sklonila se, tako da se prepadnem svaki puta, opasno se potrese kuća”, kažu mještani i dodaju da neće to dozvoliti.

“Šta bi značilo, vidite na kolikoj su udaljenosti kuće. Gore imamo rezervoar sa vodom u neposrednoj blizini  gdje može doći do pucanja tog istog. Zatim da dođe do obrušavanja ovog kamena i ako bi se ovo na kraju krajeva desilo, da se to sve sruši tu postoji mogućnost velikog klizišta, tako su nam i prošli put govorili stručnjaci, raznorazni inžinjeri, tehnolozi, da bi se tu čak na cesti, prema pruzi krenule te podzemne vode i sve ostalo”, navodi Dragan Prešić, predsjednik Savjeta MZ Kostajnica.

Dimitrije Tatić, direktor preduzeća Tatić  koje vrši radove na kamenolomu nije pristao na izjavu u kameru, ali je u telefonskom razgovoru naveo da imaju svu potrebnu dokumentaciju za rad.

To je potvrđeno iz Republičkog rudarskog inspektorata i uvjeravaju da je za novi projekat miniranja saglasnost dalo Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije