Građanski aktivizam

Protest roditelja u Mostaru: Ako mogu svadbe, može i škola

Hiljadu hercegovačkih roditelja na ulici, traži se normalizacija nastavnog procesa. Skup je krenuo od Španjolskog trga gdje su iščitani zahtjevi Udruženja.

Udruženje roditelja “Naša djeca 2014” u ponedjeljak je u Mostaru održalo protestnu šetnju pod nazivom “Socijalizacija, ne ekranizacija” na kojoj se okupilo oko hiljadu Mostaraca koji se protive pojedinim mjerama Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) vezanim za izvođenje školske nastave u HNK.

Član Upravnog odbora udruženja “Naša djeca 2014” Dragan Musa kazao je kako su djeca motiv ovog protesta.

– Borimo se za našu djecu, njihovo obrazovanje i da kroz što normalnije školovanje probaju usvojiti što više znanja. Najbitniji zahtjev koji smo postavili nam je da se online nastava izvodi samo u slučaju opće karantene, a drugi zahtjev, koji je također jako bitan, je da u slučaju zaraze jednog djeteta u razredu samo to dijete ide u samoizolaciju, a ne cijeli razred – kazao je Musa.

Ako se njihovi zahtjevi ne ispune, Musa dodaje kako su im ruke vezane jer nemaju sagovornika s druge strane.

– Ovim skupom pokušavamo isprovocirati da se Ministarstvo obrazovanja obrati, sasluša riječ roditelja i vidi koji su naši problemi, te da u skladu s tim pokušamo iznaći zajedničko rješenje – naveo je Musa.

Predsjednik Sindikata učitelja HNK Slavko Lauš kazao je da se mjere koje su donesene moraju preispitati.

– Ako govorimo o školstvu, mjere koje su donesene su dvojake. Djeca dok idu kroz hodnik i ulaze u učionice nose maske, u učionici su bez maske, izlaze vani i odmah skidaju maske i druže se zajedno. Te mjere se trebaju preispitati, treba vidjeti jesu li odgovarajuće i poraditi na njima, ali nama je dužnost poštovati sve mjere koje su na snazi – kazao je Lauš.

Istakao je kako je jedna od važnijih poruka da su roditelji protiv online nastave.

– Ako dođe do toga da učenici budu pohađali online nastavu onda smo sigurno izgubili jednu, dvije generacije – istaknuo je Lauš.

Osim navedenih zahtjeva, Udruženje takođe želi da se djeci temperatura mjeri doma, a ne pri ulasku u školu, zahtijevaju i obavezno uvođenje velikog odmora na otvorenom za učenike svih razreda, ukidanje ograničenja od maksimalno 15 učenika u razredu i formiranje razreda ovisno o kapacitetu učionica, te da se ispita koliko mjere utiču na psihološki i socijalni razvoj djeteta.

Nakon protestne šetnje građani su potpisivali peticiju za podršku navedenim zahtjevima Udruženja roditelja “Naša djeca 2014” te su podijeljeni zahtjevi za osiguranjem minimalnih tehničkih uslova za praćenje nastave na daljinu koji su, kako navode iz Udruženja, roditelji lično pozvani predati na protokol Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK u srijedu, 16. septembra.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije