Građanski aktivizam

Protest u Banjaluci: “Nedopustivo je da nam uzmu životni prostor”

Protesti u Boriku nastavljaju se, a građani pozivaju sve sugrađane da im se pridruže u borbi protiv, kako navode, betonizacije i uništavanja njihovog naselja.

“Volio bih da znam jednog čovjeka koji bi rekao da je normalno da se na ovom ovdje malom prostoru, iza nas, naprave dva nebodera. To je jednostavno nemoguće, nedoder od 14, 15 spratova. To bi nam uzelo osnovni životni prostor. Hoće i kod parkinga u Beogradskoj ulici da naprave dvosmjernu ulicu, znači da dvije stambene jedinice gube parking”, kaže Miroslav Janjanin mještanin Borik na protestu koji se upravo održava u ovom banjalučkom naselju.

main image

Razlog protesta je novi nacrt Regulacionog plana (RP), koji predviđa izgradnju višespratnica na mjestu sadašnje Male pijace i bivše fabrike “Fruktona”.

main image

Podsjećamo, novim nacrtom RP-a, koji je na javnom uvidu do 28. juna, planirana je izgradnja nebodera od 14 i 15 spratova na lokaciji Male pijace, kao i nadogradnja postojećeg poslovnog objekta za još jedan sprat. Druga lokacija predviđena za izgradnju je područje bivše fabrike “Fruktona”, gdje je planiran kompleks lamela do maksimalno 10 spratova.

Stanari Borika izražavaju nezadovoljstvo ovim planom. U svojim primjedbama navode da planirana spratnost objekata nije prihvatljiva s aspekta urbanizma i sigurnosti, posebno zbog blizine osnovne škole. Takođe, izražavaju zabrinutost da će buduća izgradnja smanjiti postojeće zelene površine i školsko dvorište, te dodatno pogoršati problem nedostatka parking mjesta.

“Uvođenjem dvosmjerne ulice za ulaz u javnu garažu ukida se jedan red postojećih parking mjesta ispred naših lamela, pa se postavlja pitanje gdje će se parkirati korisnici objekata obzirom da predloženo rješenje nije dovoljno ni za postojeće stambene i poslovne prostore,” navode stanari.

main image

Stanovnici napominju da je prema propisima potrebno obezbijediti jedno parking mjesto po stambenoj jedinici, što već sada nije ispunjeno, a planirane izmjene samo će pogoršati situaciju. Takođe, izražavaju zabrinutost zbog nedostatka informacija o izgradnji javne garaže i uslovima njenog korištenja.

main image

Ovaj protest nije jedini u Banjaluci protiv urbanističkih zahvata. Stanovnici su se ranije masovno pobunili protiv izgradnje nebodera na popularnom Kupusištu. Zahvaljujući javnim pritiscima, najavljene su izmjene planova za ovaj park u centru grada.

Pored ovih lokacija, planirana je i izgradnja nebodera od 15 spratova na lokaciji Poštanske štedionice preko puta Stare autobuske stanice, kao i hotela “Zepter” pored RK “Boska”.

Protesti u Boriku nastavljaju se, a građani pozivaju sve sugrađane da im se pridruže u borbi protiv, kako navode, betonizacije i uništavanja njihovog naselja.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije