Građanski aktivizam

Protest u Kaknju: Ne damo vodu. Mrš kući, Adriatic Metals!

Stanovnici Kaknja okupili su se 03.06. kako bi zaustavili uništavanje prirode i vode utjecajima stranih kompanija iz rudnika Rupice – Eeastern Mining /Adriatic Metals.

Naime, koncesije za eksploataciju otrovnih metala (olovo, cink, barit, živa, nikal, antimon, arsen, bakar, talij, hrom, kobalt, po jedna mrva zlata i srebra) se negativno odražavaju na životnu sredinu i prijete zdravlju stanovništva u Kaknju. Koncesije su izdane na međi i nalaze se na lokacijama sa kojih Kakanj dobija pitku vodu.

Protest je organizovala NGG Park prirode Trstionica i Boriva, a uz građane protestu su se pridružili i aktivisti sa Ozrena, iz Doboja, Jezera, Bihaća.

Ovim protestom se ukazuje kako su ove koncesije štetne za zdravlje stanovništva, uskraćuju temeljna ljudska prava: pravo na život, pravo na vodu, pravo na zdravu životnu sredinu, protivustavne su i ishodovane koruptivnim radnjama. Zato moraju biti ukinute!”

Transparenati su nosili jasne stavove i poruke: “Mrš kući Adriatic Metals”, “Ne damo naše rijeke”, “SIPA tužili smo 2021.”, “Ministre, nije ti ovo babovo – KORUPCIJA”, “Ne damo vodu – Trstionica i Bukovica”, “Stop korupciji, dosta kriminala – Ne može rudnik na vodama”, “British embassy, stop suppotring Adriatic plc devastators – Criminals to jail”…

Foto: Čuvari Ozrena

Građani/ke su se okupili kod Sahat kule, zatim se šetalo gradskom šetnicom do objekta Real, prelazak u ulicu Branilaca i kretanje trotoarom do objekta pekare “SARAJKA”.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije