Vijesti

Protest zdravstvenih radnika zeničke bolnice

- Naši su zahtjevi da se izjednači satnica za sve radnike zaposlene u zdravstvu.

Nezavisni struktovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu Federacije Bosne i Hercegovine (NSSRZUZ FBiH), Osnovna organizacija Kantonalna bolnica Zenica (KBZ), organizirao je danas (24.12.) mirnu protestnu šetnju, odnosno javno okupljanje u pokretu.

Nešto više od 200 radnika šetnju je počelo ispred kapije KBZ-a te se zaputilo pred sjedište Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona (ZZOZDK). Povod za šetnju je nezadovoljstvo donesenim pravilnikom o izmjenama Pravilnika o radu JU KBZ, od 7. jula ove godine, kao i neusvajanje Kolektivnog ugovora za zaposlene u zdravstvu.

– Naši su zahtjevi da se izjednači satnica za sve radnike zaposlene u zdravstvu, da bi se ukinula diskriminacija koja je trenutno na snazi te da se retroaktivno, dakle od 1. oktobra, isplate plate svim radnicima u zdravstvu po istoj satnici.

Poslije ćemo imati i neke druge zahtjeve, koji su vezani za odnos svih struktura prema uposlenicima i radnicima zaposlenim u zdravstvu – kazao je Fahrudin Heco, predsjednik OO KBZ-a NSSRZUZ FBiH.

Napomenuo je da sindikat na čijem je čelu broji oko 1.100 članova, a istakao je da rješenje problema očekuju od svih nadležnih – menadžmenta KBZ-a, Ministarstva zdravstva i ZZOZDK, kao i Vlade ZDK, koje smatra i odgovornim za nastalu situaciju.

– Sama izjava ministra (zdravstva ZDK) od jučer zapravo pokazuje kakav je odnos tih struktura prema radnicima zaposlenim u zdravstvu. Svako ko ima malo razuma, kada pročita taj dopis, vidjet će da je to određena vrsta pritiska na sindikat. Da se prijeti da će propasti neki pregovori, a za koje su već potpisani sporazumi. To je, evidentno, pritisak i ja ne vidim zašto je ovakvo okupljanje i čime bismo mi to ugrozili te pregovore, koji su u toku na kantonalnom nivou – istakao je Heco, koji dodaje kako se ignoriraju njihovi zahtjevi.

Zahtjeve su upućivali, kaže, i prema menadžmentu KBZ-a, s ciljem da pokušaju riješiti problem, ali nisu dobili termin za sastanak.

Određene zdravstvene ustanove, kaže Heco, već “konzumiraju” satnicu po 2,60 KM, što je i njihov zahtjev.

Podršku zeničkim zdravstvenim radnicima dao je Zijad Latifović, predsjednik Sindikata zdravstva FBiH. On je napomenuo kako daje podršku kolegama iz KBZ-a, koji su uputili zahtjev da se stavi van snage “nezakonit Pravilnik o radu, koji diskriminiše radnike po stepenu stručne spreme”.

– Jednim se radnicima isplaćuje jedna, a drugim druga satnica, što je nezamislivo i neviđeno u Evropi i svijetu, zato što se ovo reguliše koeficijentima. Međutim, ovo je dvostruka diskriminacija – kazao je Latifović.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije