Regija i svijet

Protesti Izraelaca protiv Netanjahua širom zemlje se nastavljaju

Desetine hiljada Izraelaca koji pozivaju na ostavku premijera Benjamina Netanjahua protestovali su 10. oktobra uveče širom zemlje, tvrdeći da on nije podoban da vlada dok mu se sudi za korupciju.

Demonstranti su, kako prenosi AP, optužili Netanjahua i za loše rukovođenje usled pandemije korona virusa.

Demonstranti su se okupili na stotinama mesta širom zemlje zbog mera izolacije na osnovu kojih se zabranjuju protesti na uobičajenoj lokaciji ispred rezidencije premijera u Jerusalimu.

Na osnovu sada važećih mera ljudi mogu da se okupljaju na udaljenosti do jednog kilometra od svojih domova.

Najviše demonstranata okupilo se na Trgu Habima u centralom Tel Avivu. Oni su nosili roze i crne zastave koje simbolizuju njihove proteste, trubili i udarali u bubnjeve, a na jednom od transprenata je pisalo “Bibi (Netanjahuov nadimak) uništavaš moju budućnost”.

Policija je saopštila da se sukobila sa demonstrantima u Tel Avivu i u Jerusalimu.

Netanjahuu se sudi za prevaru, zloupotrebu poverenja i primanje mita, a Izraelci su tokom leta protestovali svake nedelje zahtevajući da podnese ostavku. Izraelski lider poriče optužbe i demonstrante optužuje da su levičari i anarhisti.

Demonstracije takođe podstiče odgovor vlade na pademiju. Izrael, zemlja sa devet miliona stanovnika, ima jednu od najvećih stopa infekcije u razvijenom svetu, a broj preminulih od posledica korona virusa je gotovo 2.000.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije