Regija i svijet

Protesti protiv Netanyahua: Dosta nam je tebe

Demonstranti od Benjamina Netanyahua traže da podnese ostavku jer mu se sudi za korupciju.

Hiljade Izraelaca okupile su se u subotu navečer ispred rezidencije premijera Izraela u Jerusalemu u vrijeme rekordnog porasta broja zaraženih korona virusom, pozivajući Benjamina Netanyahua da podnese ostavku jer mu se sudi za korupciju.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo „Revolucija“ i „Građani pišu ustav“ dok su išli prema rezidenciji.

Na zgradu je projektovan znak s porukom „Dosta nam je tebe“, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Greške vlade u odgovoru na krizu nastalu zbog pandemije korona virusa poslije relativnog uspjeha u početku su podstakle demonstracije koje traju čitavog ljeta, a održavaju se svake subote.

Broj preminulih od korona virusa premašio je 1.000 i izraelski lideri sada razmatraju da li da uvedu nove mjere izolacije kako bi zaustavili brz dnevni porast infekcija.

U Izraelu ima trenutno 26.000 aktivnih slučajeva zaraze.

Optužen za mito, prevaru i zloupotrebu povjerenja

Policija se sukobila sa demonstrantima nekoliko puta i upotrijebila vodene topove da ih rastjera sa glavnih ulica i trgova iako su u posljednjim sedmicama okupljanja bila mirnija, ali veća.

Netanyahuova dostignuća u vanjskoj politici nisu uticala na njegov položaj kod kuće.

U petak je Srbija najavila da će preseliti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem, a Kosovo da će uspostaviti odnose s Izraelom i otvoriti ambasadu u Jerusalemu.

Najava Srbije i Kosova uslijedila je tri sedmice pošto je SAD posredovao u sporazumu o normalizaciji odnosa Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Netanyahu je najavio da će ostati na funkciji iako je optužen za mito, prevaru i zloupotrebu povjerenja u tri slučaja.

On je porekao sve optužbe označivši ih „lovom na vještice“ koji vode pravosuđe, policija i mediji.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije