Regija i svijet

Protesti u Francuskoj, protiv zakona koji zabranjuje snimanje policije: ‘Orwell je bio u pravu’

"Brine nas postepeni pad pravne države, koji izgleda vodi u policijsku državu", upozorila je odvjetnica Arie Alimi.

Trg Trocadéro sa slavnim Forumom ljudskih prava u subotu (21.11.) je bio prepun prosvjednika uz snažnu nazočnost policijskih snaga, prenosi agencija France presse.

U Francuskoj je održano dvadesetak skupova: u Lilleu, na sjeveru, okupilo se tisuću ljudi, a na jednom transparentu je pisalo “Orwell je bio u pravu”. I u Rennesu, na zapadu zemlje se također okupilo oko tisuću ljudi, kao i u Montpellieru, na jugu uz slogane “Spustite oružje, pa ćemo mi spustiti naše mobitele”.

Parlament je u petak usvojio zakon o “globalnoj sigurnosti” u kojem je sporan članak 24 koji regulira objave snimaka na kojima su policajci, iako je zakon popraćen amandmanom koji jamči pravo na informiranje.

“Demokracija umire u tami”, pisalo je na transparentu online informativnog lista Mediapart u Parizu.

“Brine nas postepeni pad pravne države, koji izgleda vodi u policijsku državu”, upozorila je odvjetnica Arie Alimi, članica nacionalnog ureda Lige ljudskih prava na konferenciji za novinare održanoj s Amnesty Internationalom i novinarskim sindikatima.

Sporni članak zakona predviđa zatvorsku kaznu za objavu snimaka lica ili bilo kojeg drugog elementa identifikacije policajaca tijekom intervencija i globu u iznosu od 45.000 eura, kada te snimke ugrožavaju njihov fizički ili psihički integritet.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije