Građanski aktivizam

Protesti zbog gušenja slobode javne riječi – Trg Krajine, 14.03.2023 utorak u 12h

Udruženje građana “Radnički pokret” će organizovati proteste u Banjaluci u utorak, 14. marta na Trgu Krajine, a početak je u 12 časova, saopšteno je iz ovog udruženja.

Razlog za mirno okupljanje je, kažu, zakonu koji bi klevetu u budućnosti mogao smatrati kao krivičnim djelom.

“Radnički pokret ne podržava izmjene zakona u ovom smjeru, jer se krši temeljno ljudsko pravo – sloboda govora. Izmjene idu u korist poslodavaca, a na štetu radnika. Naime, usvajanjem izmjena u najavljenom obliku omogućio bi poslodavcima da pokrenu krivični postupak protiv radnika, što bi dovelo do toga da radnik ne može dobiti potvrdu da se protiv njega ne vodi krivični postupak, ako bi se odlučio za promjenu poslodavca, odnosno kompanije. Zbog toga, radnik iz Republike Srpske ne bi mogao da se zaposli sezonski ili za stalno u zemljama EU”, kaže Dražan Pejaković, predsjednik Pokreta.

Dodaje da su propisane kazne drakonske i da ih prosječan građanin ne može platiti, a ako ne platite – idete u zatvor.

“Ovaj zakon je stavljanje okova i lijepljenje usta i ne smijemo dopustiti da ovo ikada stupi na snagu”, ističu iz Radničkog pokreta.

UG “Radnički pokret” je osnovan u novembru 2022. godine u Banjaluci, a nastao je iz Fejsbuk grupe “Crna liste poslodavaca Republike Srpske”.

Udruženje kroz mrežu advokata besplatno štiti prava svih radnika realnog sektora u BiH.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije