Vijesti

“Komisija za borbu protiv korupcije u RS-u, pa i cijeloj BiH, zvuči kao vic”

''Pogledajte šta mediji samo objavljuju protekli mjesec o onima kojima je posao da se bore protiv korupcije'', kazao je Kovačević.

Komisija za borbu protiv korupcije u sastavu Ministarstva pravde Republike Srpske konačno je izabrana nakon brojnih kontroverzi i poništenog konkursa. Komisija je zapravo tijelo koje djeluje s ciljem sprovođenja Strategije za borbu protiv korupcije RS-a, koje je trebalo biti izabrano početkom 2019. godine.

Mrtvo slovo

Članovi Komisije su, između ostalih, ministar pravde RS-a Anton Kasipović, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, predsjednik Odbora za bezbjednost Narodne skupštine RS-a Darko Babalj, ministrica finansija RS-a Zora Vidović, predsjednica Vrhovnog suda RS-a Vesna Antonić, glavni republički javni tužilac RS-a Mahmut Švraka, pravobranilac Milimir Govedarica, ali i novinar Alternativne televizije Milijana Kos.

Prva strategija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala donesena je 2008. sa četvorogodišnjim mandatom. Ova strategija je išla uporedo s potpisivanjem konvencija Ujedinjenih nacija i Savjeta Evrope pod nazivom Konvencija za borbu protiv korupcije.

Nova strategija nastala 2012. nije donijela ništa novo. Tri godine kasnije formirana je nova komisija za borbu protiv korupcije, koja je trebala da brine o sprovođenju Strategije za borbu protiv korupcije Republike Srpske.

Novom strategijom 2018. godine ponovo je predviđeno postojanje Komisije za borbu protiv korupcije, koja bi se starala za sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije od 2018. do 2022. godine. Konkurs je raspisan u februaru 2019, a njime je predviđeno da tri člana iz reda NVO sektora, medija i akademske zajednice prate provođenje ove strategije. Konkurs je poništen i više nikada nije ponovljen.

– Ova komisija se nakon konstituisanja više nikada nije sastala, a kamoli da je razmatrala neke detalje iz Strategije za borbu protiv korupcije. Ona je i formirana zbog marketinga tih dana: da se plasira javnosti to da se vlast SNSD-a pokušava boriti protiv korupcije, a u suštini je najodgovornija za korupciju i kriminal koji je zahvatio sve pore u RS-u. Da se ova komisija sastajala i radila svoj posao, onda bi pola vrha SNSD-a bilo pod optužnicama, poručio je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Novinar Vladimir Kovačević smatra kako sama činjenica da je komisija formirana s dvije godine zakašnjenja govori dovoljno o svemu. Republika Srpska je, dodaje on, puna svakakvih strategija, analiza i sličnih projekata za, između ostalog, i borbu protiv korupcije koji su samo mrtvo slovo na papiru. Teško je očekivati konkretnu borbu protiv korupcije kada država stoji na strani onih koji žive u skladu s koruptivnim pravilima.

Napisi u medijima

– Ono što mi je kod ove komisije zanimljivo jeste da nije tražena stručna sprema potencijalnih kandidata za članove. Bilo bi dobro da Ministarstvo pravde RS-a objasni na koji način neko može da postane član te komisije. S druge strane, imamo problem i u tome što rijetko ko ozbiljan želi da se prihvati tog posla, jer zna da je u ovakvom odnosu snaga uzaludan. Volio bih da griješim, ali Komisija za borbu protiv korupcije u RS-u, pa i cijeloj Bosni i Hercegovini, zvuči kao vic. Pogledajte šta mediji samo objavljuju protekli mjesec o onima kojima je posao da se bore protiv korupcije, kazao je Kovačević.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije