Podsjećanja

2004.: Prvi svjetski dan borbe protiv korupcije, u Njemačkoj

Podsjećanja... Od sitnih usluga do novčanog mita - korupcija je i u Njemačkoj vrlo raširena.

“Pitanje koliko se može vjerovati strankama i političarima je u velikoj mjeri zavisno o uvjerenju mogu li oni ili ne riješiti naše probleme… ako se ima dojam kako oni mogu probleme riješiti samo u manjoj mjeri, rado se pomišlja da je to zato jer su zavisni od nekih privrednih ili privatnih interesa…” – tako šef njemačkog ogranka organizacije Transparency International, Hansjörg Elshorst obrazlaže rezulate najnovije ankete o povjerenju u nepotkupljivost pojedinih institucija koja je pokazala da prosječni Nijemci najmanje vjeruju u političke stranke.

Na takozvanom međunarodnom barometru korupcije, kojeg kao najmanje potkupljiva predvodi Finska dok je zadnja među više od sto dvadeset država Bangladeš, Njemačka se nalazi na petnaestom mjestu ali ovdašnji zakonski standardi zaostaju za međunarodnima, tvrdi i za korupciju specijalizirani državni tužilac, Erhardt Rex.

“Moramo paziti da u odnosu na borbu protiv korupcije ne padnemo na zadnje mjesto, kao u slučaju izdavanja viza – jer to jednostavno nije u skladu s položajem Njemačke”.

Podmićivanje zastupnika se u mnogim drugim evropskim zemljama kažnjava mnogo oštrije nego ovdje a tzv. prilozi zahvalnosti – donacije strankama ili pokloni pojedincima nakon učinjene usluge, uopće ne podliježu sankcijama.

Ne kažnjava se ni ako je netko na platnom spisku poduzeća za koje zapravo uopće ne radi – slučaj koji doduše, kad se otkrije kao ovog tjedna u slučaju konzervativnog političara Arentza – uglavnom dovede do ostavke – kao što nije onemogućeno ni da se političari koji su s određenim poduzećem surađivali dok su bili na funkciji, kada s nje odu, u njemu dobiju posao – sve primjeri tzv. bijele korupcije koja spada u raširene a teško dokazive oblike podmićivanja.

Većinu toga sankcionira rezolucija Ujedinjenih naroda protiv korupcije, koju je dosad potpisalo 110 država svijeta ali ratificiralo samo 12 – a stupiti će na snagu tek kada to učini jos najmanje 18 zemalja. Ni Njemačka nije ratificirala, što organizacija Transparency International sada izričito zahtjeva.

Povodom 9. decembra, koji je od ove godine službeno svjetski dan borbe protiv korupcije, ta organizacija traži i da se za cijelu Njemačku uvede jedinstveni registar o korupciji te osim toga uvede petogodišnja zabrana zapošljavanja bivših političara u poduzećima s kojima su surađivali dok su bili na položaju.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije