Radnički protesti

Prvomajski protesti: Rudari ispred Vlade FBiH zaprijetili da će “napraviti mrak”. “Doći će vozovi puni tuge i bola ako to bude potrebno”

Međunarodni dan rada u svijetu, praznik koji služi kao podsjetnik na ostvarena prava radnika, obilježava se na ulicama, ali ne promajskom paradom već protestima u kojima radnici traže bolje uslove u svojim radnim sredinama i na radnim mjestima.
Predsjednik sindikata rudara FBiH, Sinan Husić obratio se rudarima čestitajući im praznik, a onda je poslao poruku vlastima da će svi rudarski vozovi doći ako je to potrebno. Ti vozovi će biti puni bila i tuge ali će uraditi to da sačuvaju radna mjesta u rudnicima

Mi proizvodimo svjetlo a napravit ćemo im mrak, poručili su rudari sedam rudnika koji se nalaze u koncernu EP BiH, sipred Vlade FBiH.

Osim radničkih prava, da im zarađene plate budu isplaćene na vrijeme, rudari traže i vakcine. Kažu rade u grupama pod zemljom, te da nisu zaštićeni.

Predsjednik sindikata rudara FBiH, Sinan Husić obratio se rudarima čestitajući im praznik, a onda je poslao poruku vlastima.

-Ono što se sada predstavlja javnosti nama je nepoznanica. Mi to ne prihvatamo. Nećemo prihvatiti da se donose odluke kojima će se preko noći hiljade rudara poslati na biro. Ne prihvatamo da rudari izgube svoja prava. Čuli smo da postoji namjera da se obračunaju sa nama preko RMU Bila. Rudnik u Bili nosi ime po junaku Abidu Loliću. Spremni smo na sukob i nećemo odustati. Svi smo mi Bila. Nećemo milost, hoćemo državu. Ko ima snage kazati rudarima da prema njima nema milosti. Nama ne treba milost već država BiH, poručio je Husić i naglasio da se iz rudnika uzelo više nego što se potražuje.

Tražimo od menadžmenta da se ispitaju vrijednosti koje se isporučuju EP BiH. Mi samo znamo izvršiti analize. Nije moguće da drugačiju kaloričnu vrijednost pokazuje nama i njima. Ako budemo morali svi rudarski vozovi će doći ovdje ako je to potrebno. Ti vozovi će biti puni bila i tuge ali ćemo uraditi to da sačuvamo radna mjesta u rudnicima, naglasio je Husić.

Generlani štrajk najavljen je 20. maja.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije