Građanski aktivizam

Puno malih bara u Popovima kod Bijeljine. A “Krokodili” pobjegli?

Korito Drine, u Popovima, kod Bijeljine (Foto: Creativo)
"Mještani nam tvrde da nije samo njima poznato ko su ti šljunkari koji bahato sa bagerima i kamionima su ulazili i ulaze u korito rijeke Drine i sa priobalja nesmetano izvlače šljunak, ostavljajući prošireno korito i kratere. Da je u tome prednjačio upiru prstom u preduzeće lidera jedne od ovdašnjih stranaka, ali ne žele da ga imenuju dok najavljenu optužnicu, kako kažu, ne objelodani Tužilaštvo" - informacije su iz neformalne grupe građana "Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u Republici Srpskoj".

Poznata narodna krilatica “Mala bara puna krokodila” ne vrijedi za bijeljnsku mjesnu zajednicu, Popovi, jer su kod njih “krokodili” napravili bare i pobjegli. Ti “krokodili” su zapravo nezasiti šljunkari, koji su dvije decenije unazad skidali površinski sloj zemlje, kopali i odvlačili šljunak, ostavivši iza sebe pustoš i desetine bara.

Bare su konstatno napunjene vodom, jer je Drina na nekim mjestima samo par metar od njih. Prilikom većih padavina nivo vode u barama naraste i ona se razlije po okolnom zemljištu do samog magistralnog puta Bijeljina – Zvornik.

Bare nastale nelegalnom eksploatacijom šljunka, u Popovima kod Bijeljine (Foto: Lj.Đ.)

Sama obala rijeke Drine je nepovratno uništena. U to se uvjerio i novinar portala Antikorupcija.info posjetivši ovo područje na poziv mještana Popova i aktivista Ekološkog udruženja “Eko put”, koji se na širem području Bijeljine bore protiv nelegalne eksploatacije šljunka i uništavanja prirode još od 2009. godine.

“Vidite šta su uradili šljunkari od Drine i njenog priobalja, ne samo ovdje, u Popovima, već i susjednim Amajlijama i posebno kod Pavlović mosta. Formirali smo kamp na ovom lokalitetu “Eko vizitor centar Jezera” i uređujemo pustuš i uklanjamo otpad koje su nam šljunkari ostavili. Moramo angažovati i mašine kako bi izvukli krupniji otpad iz bara, ali jedno po jedno ih osposobljavamo, pa čak i za kupanje” – kaže nam Snežana Jagodić Vujić, voditeljica kampa i predsjednica “Eko put”.

Eko kamp aktivista udruženja “Eko put”, u Popovima kod-Bijeljine (Foto: Lj.Đ.)

Kaže da imaju dosta aktivista koji im se priključuju u manifestacijama, navodi poslednju ”Eko fest Drinica 23”, u sklopu projekta ”Zaštitimo barski sistem Drinice”, podržan od Gradske uprave Bijeljina. JU “Vode Srpske” ih je podržala u projektu ”Revitalizacija dijela starog drinskog toka Drinice – bare Starače u procesu uspostavljanja zaštićenog barskog područja”’. Aktivisti su u velikoj mjeri očistili Drinicu, uklanjanjem otpada, šikare, trulog drveća, odmuljavanjem i otvaranjem začepljenih izvora, istražili su biljni i životinjski svijet.

Što se tiče zaštite ovog dijela korita rijeke Drine, šljunkari i dalje atakuju da unište tamo gdje nisu stigli. Posebno je na meti i dalje područje kod Pavlović mosta, na kojem su prisutni nelegalni šljunkari ne samo iz Bijeljine, već i iz Zvornika, Ugljevika, pa i susjedne Srbije.

„Na svakih stotinu metara su neke šljunkare, jednostavno ne postoji drinska plaža, ni odmaralište, niti se može pored rijeke prošetati u miru, jednostavno to je uvijek buka i bageri“ – tvrdnje su Dejana Vukovića, predsjednika Savjeta MZ Popovi.

Obala Drine u Popovima, kod Bijeljine (Foto: Creativo)

Kada je riječ o nadležnima, iz Okružnog javnog tužilaštva još uvijek odgovaraju da se “sprovodi  istraga protiv više privrednih društava i odgovornih lica u njima za nelegalnu eksploataciju minerala, kao i nezakonitog rada betonara na ovom području”. Preciznije od toga kažu da je u radu ukupno sedam predmeta i da su pri kraju istrage.

“Mještani nam tvrde da nije samo njima poznato ko su ti šljunkari koji bahato sa bagerima i kamionima su ulazili i ulaze u korito rijeke Drine i sa priobalja nesmetano izvlače šljunak, ostavljajući prošireno korito i kratere. Da je u tome prednjačio upiru prstom u preduzeće lidera jedne od ovdašnjih stranaka, ali ne žele da ga imenuju dok najavljenu optužnicu, kako kažu, ne objelodani Tužilaštvo” – informacije su iz neformalne grupe građana “Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u Republici Srpskoj”.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije