Radnički protesti

Raste nezadovoljstvo: Dok parlamentarci sebi povećavaju plate za 500 KM, ko sve protestuje i štrajkuje u BiH

Građani jedva preživljavaju.

Dok parlamentarci sebi povećavaju platu za 500 KM, mnogi radnici u BiH muku muče sa niskim i/ili neisplaćenim platama, neuplaćenim doprinosima, neuvezanim radnim stažom…

Organizuju i pozivaju na štrajk, najavljuju proteste ili upućuju molbe i apele, koji, u pravilu, ostaju bez odgovora.

Štrajk Šuma Srpske

30.06. su jednosatni štrajk upozorenja imali radnici Šumskih gazdinstava širom Republike Srpske. Trajao je jedan sat, nakon čega su nastavili sa radom. Zahtjevi su jasni. Od Uprave JPŠ „Šume Republike Srpske“ traže hitno povećanje plata, kroz povećanje cijene rada, koja je u posljednjih 14 godina povećana samo jednom i to u iznosu od 10 KM.

„Zbog galopirajuće inflacije, svakodnevnog rasta cijena osnovnih životnih namirnica i rekordnih cijena goriva od Uprave ovog preduzeća  tražimo povećanje cijene rada sa 140 na 175 KM“, poručuuje predsjednik Sindikata Dušan Marković i dodaje da od aprila mjeseca ove godine, Jedinstvena udružena sindikalna organizacija u JPŠ „Šume Republike Srpske“ uporno insistira na povećanju plata, ali sluha od strane nadležnih nema.

Dodaje i da će i štrajkovi upozorenja po Šumskim gazdinstvima širom Republike Srpske održavati do 4. jula 2022. godine.

Štrajk i u Domu penzionera

Radnici Doma za starija lica u Prijedoru najavili su za 01.07., jednočasovni štajk upozorenja zbog nagomilanih dugovanja i sve teže situacije u kojoj se ova javna ustanova nalazi. I dalje čekaju martovsku platu, novac za prevoz,  a za doprinose i ne uznaju kada su im zadnji put uplaćeni.

Vatrogasci

Vatrogasci Teritorijalne vatrogasne jedinice u Bileć još uvijek čekaju svoje plate i da potpišu kolektivne ugovore. Prije sedam dana su održali štrajk upozorenja jer su odbili prijedlog opštine da potpišu posebni kolektivni ugovor sa 16, a ne 26 vatrogasaca koliko ih je zaposleno. Ovaj ugovor bi im omogućio povećanje plate.

Nadalje vatrogascima iz Bileće poput svih budžetskih korisnika u tom gradu duguju se i plate već šest mjeseci, a niko ništa ne preduzima da pomogne toj lokalnoj zajednici.

Kako nam je potvrđeno u Vatrogasnoj jedinici njihovi zahtjevi još nisu ispunjeni, a očekuju sastanak sa nadležnim institucijama iduće sedmice. Od svojih zahtjeva ne odustaju, poručuju za BUKU.

Protest zaposlenih u institucijama BiH 

U utorak su i zaposleni u institucijama BiH organizovali protest. Tom prilikom je Salih Karčić, predsjednik Sindikata rekao da već šesti put organizuju proteste i traže svoja prava.

“Jedina smo država u Evropi koja nema potpisan kolektivni ugovor sa državnim institucijama, niži nivoi imaju. Sa kolektivnim ugovorom dobijamo pravnu i ekonomsku zaštitu zaposlenih, ovako smo kao udruženje građana.

Radnici ne mogu da prežive sa ovakvim primanjima, nekorektan je odnos našeg poslodavca i ovo sto rade posljednjih 13 godina je klasični teror, nemamo povećanje osnovice”, rekao je.

Prevoznici i blokada

“Od 4. do 14. jula prevoznici u BiH će obustaviti rad. Parkiraćemo naše kamione i na taj način prekinuti dotok robe, a kada  je počne nedostajati u marketima i u proizvodnji, kada se budžet ne bude punio, što je vlastima u ovoj zemlji najbolnija tačka, vidjećemo hoće li sjesti sa nama i razgovarati“.

Rekao je ovo za BUKU Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika Republike Srpske ujedno pozivajući građane da bojkotuju točenje goriva na benzinskim pumpama u ovom periodu, jer se to tiče i njih.

„Pitanje goriva je pitanje svih nas“, kaže Grbić i dodaje da je poziv na desetodnevnu obustavu rada naišao na sjajan odziv kod prevoznika širom BiH, a da razlog vjerovatno leži u činjenici da ni jednu drugu opciju nemaju na raspolaganju.

I Saveza samostalnih sindikata BiH najavljuju proteste

“S obzirom na trenutno stanje u našoj državi kada je riječ o ekonomsko-socijalnom položaju radnika, inflaciji koja iz džepova građana otima ono malo novca što zarade, te neadekvatnim i/ili nepostojećim reakcijama odgovornih u vlasti, neminovno je da će doći do organizovanja protesta”, poručuju u Savezu samostalnih sindikata BiH. Kažu i da su već dobijali inicijative za organizovanje protesta od strane sindikalnih organizacija koje djeluju na terenu.

“Do sada smo se pokušavali dopisima, inicijativama i zahtjevima prema organima vlasti, prije svega Vladi FBiH, izboriti za zaustavljanje negativnih trendova, usvajanje mjera kojima će se poboljšati ekonomski status radnika, uključujući i usvajanje Zakona o minimalnoj plati. Nažalost svih radnika nismo naišli na razumijevanje, već su, naprotiv, aktuelni pokušaji da se radnici dodatno ponize i očigledno natjeraju na potragu za boljim životom daleko od ove zemlje”, jasni su u Savezu.

Iz svega naprijed rečenog jedno je jasno-  nezadovoljstvo radnika u BiH je ogromno, a riješenja koja nadležni nude slaba ili nikakva.

Da li će ovo biti godina u kojoj će se konačno izboriti za pravo da mogu žive od svog rada ili će se pridružiti mnogima koji odlaze sa ovih prostora saznaćemo vrlo brzo.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije