Građanski aktivizam

Sa javne tribine u Doboju: „Zeleno rudarenje“ je prevara vijeka – nećemo rudnik na Ozrenu, Zvijezdi ili Majevici!

U završnim riječima je Rajko Đukanović, predsjednik UG “Čuvari Ozrena i regije”, koje je organizovalo ovu javnu tribinu, izrazio očekivanje da su ovim skupom u Doboju ekolozi poslali jasnu poruku vlastima da neće dozvoliti ne samo otvaranje rudnika, već ni nastavak geoloških istraživanja bez saglasnosti lokalnih zajednica i staovništva koje živi na tim područjima.

Subotnjom (27.01.2024.) javnom tribinom u Doboju, održanoj u prepunoj Velikoj sali gradskog hotela, okupljeni ekološki aktivisti sa Ozrena, iz Doboja, Kaknja, Maglaja, Bijeljine i drugih gradova u BiH, poručili su vlastima da će braniti svoj životni prostor od rudarske devastacije, po cijenu života, i pored evidentnog nastojanja vlasti da otvore put rudarskim lobijima za geološka istraživanja i otvaranje rudnika, ne samo na Ozrenu, već i u drugim sredinama u BiH.

“Prirodni resursi moraju biti u rukama naroda, nikako vlasti, posebno ovih naših korumpiranih. I u zapadnim zemljama su lokalne zajednice prvi vlasnik zemljišta, ne Vlade. Ne trebamo nasjesti na tu priču da oni prvo utvrde istraživanjima šta to imamo, a kasnije će kao vidjeti šta dalje. Ne dozvolite istraživanje, jer nakon njega idu oni krupniji igrači i korupcija povezana sa vlašću.” – rekao je na tribini profesor Aleksa Milojević iz Bijeljine.

I Sreten Đorđević advokat i ekolog iz Valjeva, Republika Srbija, je ukazao na prioritet da se ne dozvoli započinjanje istraživanja, te da je od važnosti da se narod izbori za svoja građanska prava, a jedno od osnovnih je pravo na zdravu životnu sredinu i okruženje. Po njemu, sada je i od izuzetne važnosti da se ekolozi iz zemalja okruženja ujedine i pomognu jedni drugima da se odbrane od najezde rudarskih lobija i korupcije koju sprovode u sprezi sa vlastima.

“Ozren posjeduje i nudi zaštićenu prirodu, turizam. U BiH je samo tri odsto zaštićenog područja od ukupne površine, do je u susjednoj Hrvatskoj 38 odsto, evropski prosjek je 27 odsto. BiH se obavezala da će zaštiti 17 odsto svoje teritorije, ako se ne organizujemo i odlučno usprotivimo namjerama tajkuna i vlasti, ostaćemo bez Majevice, Zvijezde, Ozrena. Na Ozrenu smo istraživanjima volontera cijelog regiona otkrili da je on nabrojnije stanište vodenjaka, pronašli smo ostatke grnčarije stare 3.000 godina ” – rekao je Davor Šupuković iz UG “Fojničani” Maglaj, koje je član “Eko mreže” BiH.

Hajrija Čobo ispred inicijative “Park prirode Boriva-Trstionica” je ukazala na pogubne posljedice rudarenja u Varešu na vodosnabdjevanje stanovništva u Kaknju, jer je, prema njenim tvrdnjama, dovedeno u pitanje da li će Kakanjci više imati pitku vodu ili je ona već nepovratno zagađena.

“Zasuli smo prijavama inspekcije za nelegalno postavljenu betonaru u Mehoriću i uspjeli je ukloniti, ali su nas kasnijim organizovanjem investitori u vareški rudnik “preveslali” pričom i tvrdnjama o zatvorenom sistemu prerade rude. Ne dozvolite i vi da vas prevare tom i pričom o prečišćavanju vode. Takođe i pričom o “projektima od državnog značaja”, što je iluzorno, jer mi nemamo ni države i nas nema ko braniti ako se mi sami ne odbranimo” – rekla je Čobo.

Na tribini su govorili i drugi gosti, iz “Ekološkog ustanka” i Saveza ekoloških organizacija Srbije Ratko Ristić, Aleksandar Jovanović – Ćuta, Dragana Đorđević i drugi. Na tribini je prikazan i dokumentarni film o Ozrenu i Regiji Ozren, a dodjeljene su i zahvalnice zaslužnima u dosadašnjoj borbi za očuvanje prirodnih resursa Ozrena i drugih područja u BiH koja su ugrožena od ataka rudarskog lobija i njihovih pomagača.

U završnim riječima je Rajko Đukanović, predsjednik UG “Čuvari Ozrena i regije”, koje je organizovalo ovu javnu tribinu, izrazio očekivanje da su ovim skupom u Doboju ekolozi poslali jasnu poruku vlastima da neće dozvoliti ne samo otvaranje rudnika, već ni nastavak geoloških istraživanja bez saglasnosti lokalnih zajednica i staovništva koje živi na tim područjima.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije