Građanski aktivizam

Sa ogromnim zakašnjenjem i na građansko „guranje“ počela isplata jednokratne novčane pomoći od 100 KM oštećenim nezaposlenim osobama koje su na evidenciji službe za zapošljavanje ZDK

Problem je, dakle, riješen. No, ponovo izostaje jedna važna stvar - odgovornost! Ko je odgovoran za maltretiranje ovih ljudi, loše evidencije, nerad i nesposobnost unutar institucija, izgubljeno vrijeme, pokušaj da se ljudima u posebnoj potrebi uskrati pomoć na koju imaju prava? Uobičajeno za zemlje s niskim stepenom demokratske kulture, svoju odgovornost niko ne priznaje, niti kome iz nadležnih institucija pada na pamet da podnese ostavku iz moralnih razloga. No, možda odgovornost ipak bude utvrđena.

Nakon deset mjeseci neizvjesnosti i čekanja, na web stranici JU Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona pojavila se obavijest o isplati jednokratne novčane naknade u iznosu  od 100 KM nezaposlenim osobama koje su bile na evidenciji Službe za zapošljavanje na dan 31.8.2022. g., a kojima do sada nije isplaćena naknada i koje su dostavile svoj transakcijski račun Službi.

Podsjećamo, određeni  broj nezaposlenih lica, za kojih se smatra da ih ima preko 2000, u Zeničko–dobojskom kantonu nisu  isplaćeni iako su uredno ispunili proceduru prijave za dobijanje jednokratne pomoći, po osnovu Odluke Vlade Federacije BiH od 08.12.2022., kojom je određeno da svi nezaposleni, koji su se nalazili na spiskovima nezaposlenih lica zaključno sa 31.08.2022. godine, dobiju naknadu u iznosu od 100 KM, te je za tu namjenu Vlada doznačila novac kantonalnim službama za zapošljavanje.

Za razrješenje ovog problema i početak isplate najzaslužnije su aktivistkinje neformalne grupe građana Nepodobni Nezaposleni iz Zenice, koje su skoro godinu dana posvetile rješavanju ovog problema, obraćajući se institucijama i pritom se sudarajući sa birokratskim preprekama, pišući dopise, zahtjeve, vršeći pritisak na nadležne da rade svoj posao i odbijajući da prihvate nepravdu i da se, kao većina u ovoj zemlji pomire s time da se „ništa ne može uraditi“.

One su dokazale da može. Prvo izvukavši ovaj problem u javnost – odbivši neuvjerljiva obrazloženja nadležnih, po kojima niko nije kriv, samo novca koji je odvojen nema i oni kojima je namijenjen ga neće dobiti – a zatim upornim pritiskom dovevši do toga da obećani novac ne nestane neznano kud, nego bude isplaćen ljudima kojima je namijenjen – nezaposlenima u ZDK.

Uz njih, zasluge pripadaju i mladom advokatu iz Jelaha Mahiru Hinoviću, koji je besplatno zastupao nezaposlene oštećene osobe suočene sa ovim problemom i doprinio da se on počne raspetljavati, jer je dobio prvu presudu i zatim je sve krenulo u korist oštećenih osoba.

Osim rješenja konkretnog problema, članice grupe „Nezaposleni Nepodobni“ i advokat Hinović, pokazali su, kao i neki prije njih, da se građanski aktivizam i borba (uključujući i pravnu bitku) isplate. Da se ne treba predavati, ma koliko protivnik izgledao jak a vlast korumpirana ili nezainteresovana.

Samo da defetizam nije tako raširen u bh. društvu i borba često svedena na usamljene pojedince i male grupe entuzijasta. Jer je i u ovom slučaju, iz ZDK, većina oštećenih osoba sve ovo posmatrala sa strane, kao da se njih ne tiče, čekajući da se neko drugi izbori za njihova prava. Što je možda i najveći problem ove zemlje.

Uglavnom, do juče, oštećene osobe u ZDK nisu vjerovale u pozitivan ishod ove priče, puno njih je izgubilo svaku nadu, ali sada imaju dva načina da riješe svoj problem, da kontaktiraju advokata Hinovića koji će ih zastupati bez naknade ili da se obrate Službi za zapošljavanje ZDK.

Problem je, dakle, riješen. No, ponovo izostaje jedna važna stvar – odgovornost! Ko je odgovoran za maltretiranje ovih ljudi, loše evidencije, nerad i nesposobnost unutar institucija, izgubljeno vrijeme, pokušaj da se ljudima u posebnoj potrebi uskrati pomoć na koju imaju prava?

Uobičajeno za zemlje s niskim stepenom demokratske kulture, svoju odgovornost niko ne priznaje, niti kome pada na pamet da podnese ostavku iz moralnih razloga. No, možda odgovornost ipak bude utvrđna.

Prema informaciji iz Federalnog ministarstva rada, koji su u ovoj priči takođe zaslužni za pozitivan ishod, 13.9.2023. g. upućen je zahtjev Federalnoj i kantonalnoj inspekciji da se izvrši  usmjereni inspekcijski nadzor u skladu sa Članom 54. stav 2 Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba. Prema neslužbenim informacijama, Federalna inspekcija je „posjetila“ JU Služba za zapošljavanje ZDK, ali u javnosti nema informacije o rezultatima nalaza inspekcije.

Dok se čeka zvanični nalaz Federalne inspekcije po ovom slučaju, oštećene osobe bi mogle, po uzoru na aktivistkinje neformalne grupe Nezaposleni Nepodobni, da se okupe i zajedno pokrenu postupak odgovornosti za ovaj slučaj. Ili će nastaviti da čekaju da neko drugi za njih obavi posao i uredi državu? A oni će je tračati i nad svojom sudbinom kukati na kafama i društvenim mrežama? Pa na izborima, opet isto. Kao da se ništa dogodilo nije. I kao da ono što se događa u stvarnom životu nema nikakve veze sa glasanjem i partijama i ljudima koje biraju???

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije